2024. április 19., péntek
FORMULA–1 – HUNGARORING

Újra beleszólhat az eső?

A hétvégén 37. alkalommal rendezik meg a Formula–1-es Magyar Nagydíjat, és örömteli fejlemény, hogy a legtöbb helyszínhez hasonlóan a Hungaroringen is visszatért az élet a régi, világjárvány előtti kerékvágásba. A lelátók és a belső személyzet által használt paddock is újra megtelt nyüzsgéssel, a nézők számára ismét megtartották a közkedvelt csütörtöki bokszutcalátogatást, és már a versenyzők sem kapnak észvesztve a maszk után, ha egy rajongó egy közös fotó reményében melléjük dugja a fejét.

Ne feledjük, a tavalyi verseny ünnepelt sztárja nem a Mercedes, a Ferrari vagy a Red Bull valamelyik versenyzője volt, hanem Esteban Ocon, aki azt követően, hogy az élmezőny zöme elhullott az esős rajtnál, megszerezte máig egyetlen F1-es győzelmét az Alpine színeiben. A francia jól tudja, hogy az ismétlésre idén is csak egy hasonlóan kaotikus versenyen lehet esélye. „Rengeteg kellemes emlék tört fel bennem, amikor áthaladtam a pálya főbejáratán, a Hungaroring felirat alatt, majd a pályabejárás során is. De az idő gyorsan száll, hiszen már egy év eltelt azóta. A pálya az egyik kedvencem, és Budapest is különleges helyet foglal el a szívemben” – mondta a hétvége felvezetéseként Ocon, aki viszont csalódottan konstatálta, hogy a paddockba vezető alagútban a pálya korábbi F1-es győzteseinek nevével kidíszített vászonról az övé továbbra is hiányzik, így kénytelen volt saját kezűleg kipótolni azt.

Ocon saját kezűleg írta fel magát a pálya győztesei közé (Fotó: Bognár Viktor felvétele)

Ocon saját kezűleg írta fel magát a pálya győztesei közé (Fotó: Bognár Viktor felvétele)

A közvélekedés szerint a leggyorsabb autóval rendelkező Ferrari, azonban továbbra is hibát hibára halmoz, így Charles Leclerc hátránya a múlt hétvégén 63 pontra nőtt Max Verstappen mögött, míg a konstruktőrök között már közelebb van hozzájuk a nyeretlen Mercedes, mint amennyivel ők a Red Bullt követik. A csapatfőnök Mattia Binotto mindazonáltal arról beszélt, a Ferrari ereje megvan ahhoz, hogy akár a szezonból hátralévő tíz verseny mindegyikét megnyerje. Noha a csapat részéről idén látott műszaki, stratégiai és vezetői hibák sorát látva ezen a kijelentésen a legtöbben csak mosolyognak, az autóját a múlt heti Francia Nagydíjon az élről a falba dobó Leclerc sem adja fel a reményt, hogy a Ferrari még fordíthat a jóval hatékonyabban működő Red Bull-lal szemben.

„A tempónk megvan ahhoz, hogy megnyerjük a bajnokságot, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy minden jól összeálljon. A megbízhatóság eddig komoly gondot jelentett, ami miatt rengeteg pontot elbuktunk. Ha ezt sikerül magunk mögött hagyni az év hátralévő részére, akkor még bármi lehetséges. Ha megnyerjük a maradék versenyek mindegyikét, ő [Verstappen] pedig mindig a második helyen végez, akkor még bajnokok lehetünk! Bízok magamban, hogy képes leszek ezt megcsinálni, még ha nagy kihívást is jelent. Persze ez egy felettébb optimista célkitűzés, de ki akarom zárni a negatív gondolatokat” – tette magasra önmaga számára a lécet az ötszörös győztes monacói, miközben az F1 történetében még senki nem tudott zsinórban tízszer nyerni.

Karrierje leghosszabb győzelem nélküli sorozatát tapossa viszont Lewis Hamilton, akit amiatt tartanak a hétvége titkos esélyesének, mert eddigi két legnehezebb szezonjában, 2009-ben és 2013-ban is egyaránt a Hungaroringen ért el áttörést, megszerezve azévi első futamgyőzelmét. A múlt heti Francia Nagydíjon 300. versenyét futó brit viszont idén megtanulta, hogy nem érdemes túl magas elvárásokat támasztania. „Persze remek lenne, ha a történelem megismételné önmagát, de nincs rá garancia, hogy ez meg fog történni. Noha a megbízhatóságunk révén többször is profitáltunk már a hibáikból, de továbbra sincs meg a nyers tempónk ahhoz, hogy legyőzzük az előttünk álló Red Bullt és Ferrarit. Az elmúlt hétvége óta nem fejlesztettünk az autón, de remélem, hogy ezen a más jellegű pályán legalább kisebb lesz a körönkénti lemaradásunk, mint a legutóbbi egy másodperc. Abban is bízom, hogy kicsit javítani fogja az esélyeinket, ha esni fog” – mondta a brit még csütörtökön.

Merthogy az előrejelzés idén is a július végén megszokott időjárást mutatja: hatalmas forróságot, amelyet viszont már-már menetrendszerűen ebben az évben is megzavarhatnak hosszabb-rövidebb záporok. A pénteket még a hőség uralta: az első szabadedzésen Carlos Sainz, Verstappen és Leclerc végeztek az első három helyen, Hamilton hátránya pedig épp egy másodpercre rúgott. A csapadékot szombatra, az időmérő napjára valószínűsítik a csapatok, amikor akár többórás zivatarok hozhatnak lehűlést, vasárnap pedig a felerősödő szél jelenthet extra kihívást.

Pénteken továbbra is uralta a beszédtémát a Hungaroringen Sebastian Vettel előző napi bejelentése, miszerint az idei lesz az utolsó szezonja az F1-ben. A négyszeres világbajnoktól egyesek érzelmes üzenettel, mások viccelődve búcsúztak.

Leclerc két évig, 2019-ben és 2020-ban csapattársa is volt Vettelnek a Ferrarinál, a monacói pedig most felidézte azt a hosszú utat, amit ők ketten közösen bejártak ez a rövid idő alatt. „A kapcsolatunk folyamatosan fejlődött az évek során. Az első évemben még le voltam nyűgözve általa, és valószínűleg kicsit furcsának is tartott, mert szégyenlős voltam, és sohasem tudtam, mit mondjak, amikor együtt voltuk. Most viszont már barátnak nevezhetem, aki mindig üzenetet küld a nehéz pillanatokban és próbál erőt adni, mint ahogy az elmúlt vasárnapon is történt” – mondta Leclerc, aki mindkét közös szezonjukban le tudta győzni rutinos csapattársát a bajnokságban.

Verstappentől távol állnak az érzelmes megnyilvánulások, így amikor a hollandot megkérdezték, Vettel mely hagyatékára fog a legjobb szívvel emlékezni, így felelt: „A hajára. Varázslatos módon visszanőtt! Nagyon tetszik, bárcsak nekem is lenne ilyen képességem…” – utalt a német gyanítható hajbeültetésére.

Noha hosszú éveken át kemény, olykor komoly nézeteltérésekbe torkolló csatákat vívtak egymással a győzelemért, Hamilton úgy érzi, Vettel távozásával egy „szövetségesét” veszíti el az F1-es pilóták között, hiszen az utóbbi időben számos ügyben kiálltak egymás mellett, legyen szó a pályán való történésekről vagy a világot érintő társadalmi ügyekről. „A sikerei mellett azt is láthattuk, hogy képes másokat önmaga elé helyezni és kiállni azok az ügyek mellett, amelyekben hisz. Gyakran beszélnek arról, hogy ki számít igazi legendának, és szerintem ő az egyik legnagyszerűbb ember, akit valaha is látott ez a sport. Több olyan versenyzőre lenne szükségünk, mint amilyen ő” – méltatta német kollégáját a hétszeres világbajnok.