2024. március 29., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

A boldogság, öröm és a hála járta át a nyertesek szívét

Hat díjazott fiatal részesült elismerésben a Szép Vajdaság fotópályázat 11. fordulójában

Mint ismeretes, a múlt hónapban a legszebb tablókép címért vetélkedett egymással a vajdasági általános és középiskolák 54 magyar végzős tanulója a Szép Vajdaság fotópályázatunk 11. fordulójában. A megmérettetésre a lelkes fiatalok Vajdaság számos pontjairól jelentkeztek, sőt mi több, az idén a legszebb tablókép témában hét végzős fiú is bemutatkozott. A verseny lezárásakor összesen hat diák életében hagytunk szép emléket.

Az olvasók szavazatai értelmében az első nyertes a királyhalmi Karácsonyi Lea volt, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola végzős diákja, aki a nyomtatott lapban közölt és a beküldött szelvények alapján került ki nyertesként. Jutalma egy aranygyűrű volt, az újvidéki Siket aranyműves jóvoltából.
Lea közúti közlekedési technikus szakon végezte el a középiskolát. Tanulmányait egyelőre nem szeretné folytatni, de lehet, hogy ez még változni fog. Jelenleg irodai kisegítő munkásként tevékenykedik a nagynénje cégénél Ludason. A fotópályázatra való jelentkezéshez a bátorságot az egyik ismerősétől kapta, aki már elküldte a tablóképét a Magyar Szónak, így Lea is úgy döntött, hogy megpróbálkozik vele.

– Legelőször körbeküldtem a fotómat a családomnak, és megkérdeztem, hogy mit szólnának hozzá, ha beneveznék a versenyre. Természetesen a hozzátartozóim minden tagja támogatott, és örömmel fogadta az ötletet. Őszintén, nagy reményekkel indultam neki a megmérettetésnek, és aktívan kampányoltam. A végeredmény kihirdetése napján a nagynéném hívott fel, hogy tudassa velem a győzelmet. Először el sem akartam hinni a hallottakat, meg voltam győződve, hogy viccel velem, viszont amikor elkezdtek özönleni a gratulációk, tudatosult bennem, hogy tényleg nyertem. Elmondhatatlanul örültem. Számomra ez egy igen nagy eredmény, ugyanis ehhez hasonló élményem még nem volt az életemben. A falubeliek is elismerő szavakkal illettek, és együtt örültek velem a sikeremnek. Mivel mindig is szégyellős lány voltam, azt kell mondanom, hogy a fotópályázat által kapott elismerés egy kicsit hozzásegített az önbizalmam növeléséhez, mert abból mindig híján voltam. A nyereményem is abszolút elnyerte a tetszésem, és amióta átvettem az aranygyűrűt, azóta le sem vettem az ujjamról. Büszkén viselem, és úgy gondolom, hogy erre az élményre mindig szívesen fogok visszaemlékezni. Köszönöm – fogalmazott Karácsonyi Lea.

A második nyertest a Magyar Szó Facebook-oldalán létrehozott A legszebb tablókép 2022 című albumban kapott reakciók alapján hirdették ki. A nyertes a kishegyesi Hajdú Hanna lett, a Szabadkai Egészségügyi Középiskola ballagó diákja, aki gyógyszerésztechnikus szakon fejezte be a középiskolát. Nyereménye egy egyedi kézműves ékszerszett volt a zentai Stelly Design Handmade jóvoltából. Hanna sajnálatos módon nem tudott megjelenni a fotózáson, de örömét és háláját fejezte ki a napilapnak a nyereményéért.

A harmadik nyertest a Magyar Szó szakmai zsűrije – Molnár Edvárd és Ótos András fotósok, valamint Máriás Endre főszerkesztő-helyettes – választotta ki. A zsűri a bajsai Tóth Zsófia fotóját értékelte a legszebb tablóképnek, aki egészségügyi nővér-technikus szakon végzett a Szabadkai Egészségügyi Középiskolában. Nyereménye egy egyedi ásványköves ékszerszett volt az adai Kiky Shop Ásványok jóvoltából. Tóth Zsófia az iskola befejezése után a családi vállalkozásukban kezdett el dolgozni, pontosabban egy élelmiszer boltban mint nyári kisegítő munkás. A fiatal lány elmondta, hogy szeptembertől Budapesten kezdi el az egyéves előkészítő képzést, ugyanis a kémiával eléggé hadilábon áll.

– Szeretnék kellőképpen felkészülni minden téren, hogy aztán 2023-ban beiratkozhassak a szegedi orvosi egyetemre. Hogy pontosan milyen orvos szeretnék lenni, még nem tudom, ugyanis a koronavírus miatt a gyakorlati órákon nem igen volt lehetőségünk megtapasztalni, hogy mely ág állhat hozzánk a legközelebb, azonban jelenleg a sebészet és a gyermekgyógyászat érdekel, viszont úgy gondolom, hogy ez a hatéves általános képzés alatt még bőven változni fog – emelte ki Zsófia. Hozzátette, hogy a fotópályázat meghirdetésekor a barátnője ösztönözte és biztatta arra, hogy elküldje a fényképét. – Én nem igazán támogattam ezt az ötletet, így meg sem fordult a fejemben, hogy benevezzek a versenyre. Aztán hirtelen a barátnőm közölte velem, hogy ő megtette ezt helyettem. Nem volt bennem harag, inkább felbátorodtam, és izgatottan vártam az eredményt. A díjak kihirdetésekor, a nevem láttán nagyon meglepődtem. Egyszerre volt bennem öröm, hála és büszkeség is, amit még csak tetőzött az a sok-sok gratuláció, és elismerés a falubeli lakosoktól, barátoktól és ismerősöktől, sőt még az ismeretlenektől is – hangsúlyozta Tóth Zsófia.

A szakmai zsűri ezenkívül különdíjjal jutalmazta Pozsár Hunor tablóképét, aki a péterrévei Samu Mihály Általános Iskola végzős tanulója. Jutalma egy ajándékcsomag volt a Magyar Szó jóvoltából. A fiú elmondta, hogy szeptembertől az adai Műszaki Iskola diákja lesz, ugyanis édesapja példáját követve ő is instruktor szeretne lenni. Mint megtudtuk, Hunor immár 5 éve a hiphop tánc szerelmese is. Számos bel- és külföldi megmérettetésen vett már részt, melyek sikerességét megannyi diploma és díj megszerzése bizonyítja. A fotópályázat kapcsán Hunor egészen addig nem volt tisztában azzal, hogy versenyben van, amíg meg nem látta a képét az anyukája Facebook-oldalán.

– Nagy meglepődöttséggel álltam a történések előtt, leginkább akkor, mikor megtudtam, hogy megnyertem a különdíjat. Mind az elismerésnek, mind az ajándékoknak nagyon örültem – mondta Pozsár Hunor.

Szakmai zsűri továbbá különdíjjal jutalmazta még Hegedűs Sára és Hegedűs Anna fotóját is, akik a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ballagó diákjai. Jutalmuk úgyszintén egy-egy ajándékcsomag volt a Magyar Szó jóvoltából.