2024. március 29., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Magyar családnevek, polgárháborús adatbázis és virtuális gölöncsérműhely

A magyar családnevek a XIII–XIV. században alakultak ki, amelyek közül leggyakoribbak a foglalkozást jelentő családnevek, a legalább tízezerszer előfordulók között ezek 39%-ot képviselnek, ezt követi a nemzetiségek nevéből eredő (20%) valamint a tulajdonságokat jelentő családnevek (20%, ebből külső: 15%, személyiség: 5%). Az utónevekből kialakult családnevek 12%-ot, míg a többnyire -i végződésű helységnevekhez kapcsolódóak 3%-ot képviselnek a leggyakoribb nevek között (összesen: 94%).

A magyar családnevek 10-es toplistája szerint a Nagy, Kovács, Horváth, Tóth, Varga, Kiss, Molnár, Németh, Balogh a leggyakoribb magyar családnevek. Amennyiben kíváncsiak vagyunk, hogy a világon hány családnévrokonunk van, akkor látogassunk el a https://forebears.io/surnames honlapra, és a keresőmezőbe beírva a nevünket kiderül, hogy hanyadik helyen is szerepel is a családnevek globális listáján, illetve mely országban van legtöbb belőle. Az oldalon azt is megnézhetjük, hogy a világ országaiban mely családnevek a legnépszerűbbek. E mellett a beírt családnévre kattintva egyrészt előfordulásuk pontos számát is megtudhatjuk, másrészt egy világtérképen fel van tüntetve az is, hogy mely országokban viselik legtöbben az adott családnevet.

***

Az internet egyik varázsa abban rejlik, hogy a modern technológia segítségével, még ha csak virtuálisan is, de bárhova elutazhatunk, sőt még az időutazás is lehetséges. A https://persepolis.getty.edu/ internetes címre kattintva konkrétan az ókori Perzsa Birodalom ékkövébe, Perszepoliszba utazhatunk el, és barangolhatjuk be virtuálisan a város utcáit, palotáit, és csodálhatjuk meg az ezekben elhelyezett műalkotásokat.

***

Az Egyesült Államokban tavaly emlékeztek meg az Amerikai Polgárháború kitörésének 150. évfordulójáról, így az https://www.ancestry.com/cs/civilwarrecords honlapon az északi, illetve a déli egységekben harcoló katonák adatait kutathatjuk ki a jubileum alkalmából létrehozott katonai adatbázisban, de ez mellett számos illusztrációt és fotót is megtekinthetünk az adott korszakból.

***

Google Arts & Culture egyik friss gyűjteménye a rockzene kialakulására komoly hatással bíró afroamerikai zenei örökség kilenc leglényegesebb eleméről olvashatunk bővebben. A https://rb.gy/xkoilf címen található oldalon az Amerikába hurcolt rabszolgák zenéjétől a gospelen, blueszenén stb. keresztül ismerkedhetünk meg azokkal a zenei stílusokkal, amelyek nélkül nem alakulhatott volna ki a manapság is népszerű rockzene.

***

Úgyszintén a Google Arts & Culture gyűjteményében található ez a virtuális gölöncsérműhely (https://rb.gy/2likhw), ahol számítógépes egerünk mozgatásával készíthetjük el a mintának megadott vázákat. A vázák elkészítése az első látszatra könnyűnek tűnik, de azért itt is szükségünk van némi kézügyességre és szépérzékre.