2022. október 7., péntek

Átalakul a magyarországi egyetemi felvételi rendszer

2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget Magyarországon — fogalmazott közösségi oldalán Csák János kulturális és innovációs miniszter. A kormány egy új, egyszerűbb, rugalmasabb felvételi rendszer alapját fogadta el, amely alkalmazkodik a diákok és az egyetemek igényeihez.

Csák János úgy fogalmazott, hogy a kormány célja, hogy a magyar felsőoktatás Klebelsberg Kunó miniszter által éppen 100 éve megkezdett megújításához hasonlóan versenyképes, a hallgatók sikerességét biztosító legyen.

A felsőoktatási intézmény az 500 pontos felvételi rendszeren belül maga dönthet majd 100 pontról, valamint az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és ezek szintjéről, azaz arról, hogy mely esetekben szükséges emelt, vagy középszintű érettségi.

A felvételi rendszer továbbra is megőrzi a központi lebonyolítás transzparenciáját és kiszámíthatóságát.

Továbbra is hat helyre lehet majd jelentkezni, a 100 intézményi ponton felül 100 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért és 300 pont az érettségi eredményekért.

 A jövőben a kötelező nyelvvizsga-kötelezettség helyett, a képzés során kell az egyetemeknek biztosítania a megfelelő nyelvi kompetenciákat. 

A változtatások közös célja az egyetemi autonómia és a hallgatói felelősségvállalás növelése — mondta a miniszter.

— Hiszem, hogy az intézkedések növelik a felsőoktatás minőségét és a hallgatók versenyképességét, hiszen több szabadságot biztosítunk az egyetemeinknek, aminek köszönhetően a hallgatók kiválasztása pontosabbá válik, így hallgatóink nagyobb valószínűséggel kerülnek arra az egyetemre és arra a képzésre, amelyet sikerrel tudnak teljesíteni, majd a továbbiakban a megfelelő nyelvi kompetenciával fognak a munkaerőpiacon részt venni! — tette hozzá Csák János, tudósít a hirado.hu.