2024. április 23., kedd

Reményszikra Madridból

Először látogatott spanyol miniszterelnök Szerbiába

A bilaterális kapcsolatok elmélyítésének szándéka mellett foglalt állást pénteken este kétnapos szerbiai látogatásának első napján Belgrádban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő, miután a Szerbia Palota előtt ünnepélyes fogadást szerveztek a magas rangú vendég tiszteletére, s megtartották a megbeszéléseket is.

Sánchez négynapos nyugat-balkáni turnét kezdett meg országunkba érkezve. Ezek a spanyol kormányfő első itteni tárgyalásai. Spanyol miniszterelnök soha korábban nem járt hivatalosan Szerbiában.

Hazai politikusok és politikai elemzők három fontos témakör miatt tartják fontosnak a szerb–spanyol kapcsolatok elmélyítését: Szerbia számíthat Madrid támogatására Koszovó kapcsán, annak az öt európai országnak az egyike ugyanis, amelyik nem ismerte el annak függetlenségét, s a brüsszeli politikától eltérőt képvisel Szerbia területi integritásának kérdésében. Emellett mindenképp fontos szempont a két ország kölcsönviszonya tekintetében az integrációs folyamat, annak esetleges felgyorsítása és a gazdasági kapcsolatok fejlesztése is.

Sánchez annak a meghívásnak tett eleget, amelyet Vučić még a tavaly novemberi glasgowi klímacsúcson intézett hozzá. Pénteken Belgrádban mindenütt a spanyol–szerb kapcsolatok jegyében feldíszített zászlók, állami szimbólumokat, színeket megjelenítő oszlopok, reklámtáblák tanúskodtak arról, hogy fontos vendég érkezik a fővárosba.

A szakértők közül a legtöbben arra számítanak, hogy látogatása során a spanyol miniszterelnök ismét megerősíti a támogatását a Koszovóval kapcsolatos szerbiai politika iránt, szorgalmazni fogja a dialógus folytatását Belgrád és Pristina között.

Spanyolország nem ért egyet az Európai Parlament által elfogadott határozat szövegével és az egyre hangosabb német állásponttal, miszerint Szerbiának és Koszovónak el kell ismernie egymást. Belgrád számára világos, hogy az EU-n belül éppen Spanyolország a legerősebb olyan ország, amelyik kitart a koszovói függetlenség elutasításának politikája mellett, ezért lényeges, hogy Szerbia minél szorosabb kapcsolatok kialakítására törekedjen.

Aleksandar Mitić, a Nemzetközi Politika és Gazdaság Intézetének elemzője szerint a spanyol kormányfő nézetei sok mindenben hasonlítanak a hivatalos Washington politikájához, határozottan kiáll azonban a hazai szeparatista mozgalmak miatt a koszovói elszakadás kapcsán kialakított korábbi vélemények mellett.

A spanyol média is hasonló megállapításokat közölt Sánchez látogatása kapcsán. Az elemzések szerint Madrid elégedetlen az uniós bővítés tempójával, különösen pedig azzal, hogy a legutóbbi EU–nyugat-balkáni csúcson a régió országai lényegében semmit sem kaptak, még a csatlakozásra, a folyamat felgyorsítására vonatkozó ígéretet sem. Sánchez látogatásának egyértelmű célja, hogy visszahozza a reményt a nyugat-balkáni térségbe, állapította meg a madridi sajtó. A spanyol miniszterelnök meg szeretné győzni a szerbiai és a többi régióbeli vezetőt is arról, hogy az integráció nem állt le az ukrajnai válság következtében, éppen ellenkezőleg, az Uniónak az egységre ma minden korábbinál nagyobb szüksége van.

Belgrádba indulása előtt Pedro Sánchez egy madridi sajtótájékoztatón nyakkendő nélkül jelent meg, és minisztereinek, hivatalnokoknak – energiatakarékoskodásra hivatkozva – javasolta, kövessék példáját. Érkezésekor azonban már nyakkendőt viselt (AP/Beta)

Belgrádba indulása előtt Pedro Sánchez egy madridi sajtótájékoztatón nyakkendő nélkül jelent meg, és minisztereinek, hivatalnokoknak – energiatakarékoskodásra hivatkozva – javasolta, kövessék példáját. Érkezésekor azonban már nyakkendőt viselt (AP/Beta)

Nyitókép: Belgrádba indulása előtt Pedro Sánchez egy madridi sajtótájékoztatón nyakkendő nélkül jelent meg, és minisztereinek, hivatalnokoknak – energiatakarékoskodásra hivatkozva – javasolta, kövessé