2024. április 16., kedd

Csökken az EU-szimpátia

A polgárok több mint 80 százaléka ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetését

A polgárok mintegy 84 százaléka ellenzi az Oroszország elleni szankciókat, csupán 6,8 százalékuk támogatja azt, derült ki a Nove srpske političke misli (NSPM) felméréséből.

Đorđe Vukadinović, a közvélemény-kutatás szerzője, a Nedeljnikben megjelentett írásában rámutatott, hogy amíg a szankcióellenesek aránya nő, a NATO-tagság támogatottsága, amely eddig is alacsony volt (10 százalék körül mozgott), most történelmi minimumra zuhant. A megkérdezettek 88 százaléka a NATO-tagosodás ellen van. Csökken az EU-tagság támogatottsága is, igaz még nem számottevően.

Az NSPM többek között a pártok népszerűségével is foglalkozott. Ebből kiderül, hogy a választásokat követően a Szerb Haladó Párt támogatottsága stabil, 42,6 százalékon áll, a Szerbiai Szocialista Párt-Egyesült Szerbia 9,4 százalékon, míg a megkérdezettek 7,9 százaléka az ellenzéki pártokat támogatja, ám a megoszlás itt tarka. Zdravko Ponoš Szerbia Központ politikai szervezetének támogatottsága 5,9 százalékos, az Új Szerbiai Demokrata Párt, 6,1 százalékon áll, a Szabadság és Igazságosság Pártja 5,3 százalékos támogatottságot kapna, a Demokrata Párt 1,7 százalékot, a Néppárt 1,5 százalékot, a Szabad Polgárok Mozgalma pedig 1,4 százalékot. A Dveri és a Zavetnici jobboldali pártokat a polgárok 3 százaléka támogatná, míg Ćuta Jovanović és Zelenović Akcióját a polgárok 4,8 százaléka.

A Nők feketében mozgalom tegnap az orosz követség előtt tartott háborúellenes megmozdulást (Fotó: Beta)

A Nők feketében mozgalom tegnap az orosz követség előtt tartott háborúellenes megmozdulást (Fotó: Beta)