2024. április 25., csütörtök

A maffia ellen tüntetnek Újvidéken – VIDEÓ

A cikkünkhöz kapcsolódó képgaléria ITT érhető el.

Betörték a Szerb Haladó Párt újvidéki épületének ablakait, valamint festékkel locsolták le a tüntetők, akik csütörtökön 19 órakor gyűltek össze a székváros utcáin, hogy tiltakozzanak az erőszakos cselekedetek miatt, amelyet a legutóbbi tüntetés alkalmával a biztonságiak tanúsítottak.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Amint arról mi is beszámoltunk, július 21-én, a város általános területrendezési terve ellen tiltakozva gyűltek össze a polgárok a képviselő-testület épülete előtt. A jelenlegi megmozdulást korábban bejelentették, és a közösségi hálókon, valamint a médián keresztül is felszólították a polgárokat, minél többen csatlakozzanak hozzájuk. Célként tűzték ki az előző tüntetésen erőszakot alkalmazó verőlegények előállíttatását is.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A jelenlegi megmozdulásra a Pap Pál utcában, a rendőrség épülete előtt gyülekeztek, majd a tüntetők sétára indultak, miközben lezárták a Felszabadulás sugárutat is. A 021.rs információi szerint a tüntetésen zömmel nemkormányzati szervezetek aktivistái vesznek részt, többek között az Újvidéki Ökológiai Front, a Megvédjük a Fruška gora erdőit és a Kis-Duna–Sodros csoportosulások tagjai. Megjelentek a tömegben ellenzéki politikusok is.

A sajtó incidensről is beszámolt: egy autó, megelégelve a veszteglést a Felszabadulás sugárúton, a tüntetők közé hajtott.

Elítélte a rongálást Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, utazó cirkusznak nevezve az egész megmozdulást. Mint mondta, elszörnyedt az erőszakoskodók primitív viselkedésétől. Meggyőződésének adott hangot, hogy ál-környezetvédőkről van szó, akiknek a területrendezési terv csupán ürügyként szolgál a rendbontáshoz.