2024. április 24., szerda

Topolya községben hat átjáró épül

Augusztus közepén lezárják a Becsei úti átjárót

A Belgrád–Budapest gyorsvasút vonalának építkezési munkálatai Topolyánál is zajlanak. A vasútvonal átszeli a várost, így az itt élők fokozott érdeklődéssel figyelik a hatalmas építkezés első fázisait. Az elmúlt hónapokban eltűntek a sínek, a sorompók, javában zajlanak a földmunkák, érkezik az építőanyag. Az ipari park egy parcelláját kiadták a kínai vasútépítők számára, ott fognak majd betonelemeket gyártani, a munkásoknak egy konténertelepülés épült.

Szatmári Adrián polgármestert a jelenleg aktuális munkálatokról kérdeztük.

– A beruházás mindenképpen községünk fejlődését fogja szolgálni a személyszállítás, a turizmus, az ipar, a kereskedelem területén is, valamint ez az átmeneti időszak, az építkezés fázisa is hatással van és lesz a hétköznapjainkra. Az építkezés azon fázisához érkezett, amikor elkezdik kiépíteni a vasúti átjárókat. A tervek szerint augusztus közepétől a Becsei úton található vasúti átjárót lezárják a forgalom előtt, előreláthatóan hat hónapra. Ebben az időszakban a polgárok a Zentai úton tudnak átkelni a vasúton – ismertette a polgármester, és azt is elmondta, hogy két vágányt építenek, és Topolya község területén összesen hat átjárót fognak kialakítani.

– A Kishegyes felé vezető úton (a Dózsa György vállalatnál), Zobnaticánál és Kisbelgrádnál gépjárműforgalomra előirányzott felüljárót építenek. A város területén az egykori Inomagnál kerékpáros- és gyalogos-aluljárót, a Becsei és a Zentai úton pedig gépjármű-, kerékpáros- és gyalogosforgalomra előirányzott aluljárót építenek ki. Emellett teljesen felújítják a topolyai vasútállomást is – nyilatkozta a polgármester.

A kivitelező cég telephelyet alakított ki az ipari park területén, erre vonatkozóan kétéves bérleti szerződést kötöttek az önkormányzattal, ebben az időszakban tervezik a kivitelezést Topolya községben.