2024. április 16., kedd

Elégett a jószágok éves takarmánya

Horgoson 2000 hengerbála vált a tűz martalékává

Hétfőn és szerdán este tűz volt a horgosi ipari parkban Urbán Gábor háza előtt, ahol a frissen bálázott szalmát, herét és szénát tartotta. Két nap alatt mintegy 2000 hengerbála préselt takarmány vált hamuvá. Bajtai Balázs tűzoltó elmondta, hogy a hivatásos tűzoltókat a szerda esti tűzhöz fél 10 után riasztották, de mivel több száz bála égett, ezért az önkéntesek is részt vettek az oltásban.

– A helyszínre a horgosi, magyarkanizsai, martonosi és a törökkanizsai egységek is kivonultak. Összesen tizennyolc tűzoltó hat járművel próbálta megfékezni a tüzet. Az önkéntesek csütörtökön reggel 8 órakor hagyták el a helyszínt, a hivatásos csapat pedig 10 óra után. Megközelítőleg 80 ezer liter vizet használtunk el a lángok megfékezéséhez. A birtokon hétfőn is égtek a bálák, a tüzet akkor is sikerült megfékezni, de majdnem a teljes idei takarmány odalett – mondta a tűzoltó.

Urbán Gábor kiemelte, hogy mindkét tűzesetnél szándékos gyújtogatást állapítottak meg a hatóságok.

– Egyelőre nem adtak felvilágosítást arról, hogy kik az elkövetők, de szóbeszéd alapján annyit tudunk, hogy a környékbeli kiskorú roma gyerekeket gyanúsítják. A rendőrség elvégezte a helyszínelést, és további nyomozást rendelt el az üggyel kapcsolatban. Sajnos alig maradt takarmány, amivel az állatokat etetni tudnánk, nem tudjuk, hogyan tovább. Szeretném megköszönni a tűzoltóknak, a szomszédoknak és mindenkinek, aki segített az oltásban. Nélkülük a ház is leégett volna. Példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot a horgosi emberek – mondta a gazda, akitől megtudtuk, hogy a tűz során személyi sérülés nem történt, de jelentős anyagi kár keletkezett.

Azok, akik szeretnének segíteni a szerencsétlenül járt családon, csatlakozhatnak a Facebookon a Gazdálkodjunk Okosan csoportban kiírt kezdeményezéshez. Minden olyan gazda adományát szívesen látják, aki valamennyi takarmánnyal hozzá tud járulni ahhoz, hogy az Urbán család át tudja vészelni ezt a különösen nehéz és szomorú időszakot.