2024. április 19., péntek

Ahol egy hét egy napig tart

A 29. Európai Filmek Fesztiválja képekben

Ünnepélyes díjkiosztóval nemrég véget ért a 29. palicsi filmfesztivál, Radoslav Zelenović fesztiváligazgató pedig azonnal „találkát” beszélt meg a közönséggel jövő július 15-ére, amikor a jubileumi, harmincadik fesztivál kezdődik majd.

Radoslav Zelenović, Mira Banjac és Dušan Kovačević felidézik a régi szép időket (Fotó: Molnár Edvárd)

Radoslav Zelenović, Mira Banjac és Dušan Kovačević felidézik a régi szép időket (Fotó: Molnár Edvárd)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már ez a fesztivál is valamelyest a jubileum jegyében zajlott, mert tulajdonképpen ez lett volna a harmincadik, egyszer ugyanis kimaradt. Egy olyan év volt, amikor pénzügyi gondok miatt a szervezők még ezt a meglehetősen szívós fesztivált sem tudták megtartani, és ez nem a bombázások évében történt.

Megtelt a Nyári színpad nézőtere (Fotó: Molnár Edvárd)

Megtelt a Nyári színpad nézőtere (Fotó: Molnár Edvárd)

Az előzőekhez hasonlóan az idei fesztiválról is elmondható, hogy remek hangulatban telt el. Ez köszönhető annak is, hogy tapasztalt szervezőkről van szó, akik jól bejáródott módszerekkel dolgoznak, a fesztivál zökkenőmentes lebonyolítását pedig lelkes fiatalokból álló volontőrcsapat is segíti. A palicsi filmfesztivált leginkább talán a laza, baráti, szinte már családias hangulat határozza meg. Ez egy tudatos törekvés a szervezők részéről. A fő céljuk egyszerűen az, hogy mindenki kellemesen érezze magát. Itt nincs nagy felhajtás, a fesztivál vendégei kikapcsolódhatnak, az esti partik pedig alkalmat adnak iszogatásra, jó kis társalgásra is. Sokan emiatt is szeretnek visszatérni Palicsra. A vendégek, a filmes alkotók jelenléte, a lehetőség, hogy beszélgethetünk velük, nagyon fontos része a fesztiválnak. Ahogyan azt a fesztiváligazgató is hangsúlyozta, a filmek vetítése önmagában véve csupán szemle lenne, a vendégek teszik ezt a rendezvényt fesztivállá.

A filmeket ebben az évben is több programrészre osztották, több mint száz filmet tekinthettünk meg négy helyszínen: Palicson a Nyári színpadon és az Abbázia moziban, Szabadkán pedig az Eurocinema és a Lifka moziban. Ami a filmfelhozatalt illeti, az mindig csak részben múlik a szelektorokon, sokban függ attól is, hogy egyáltalán milyen filmek készülnek. A fesztiválon idén is több alkotás teljesen új volt. A vendégeket a sajtótájékoztatókon gyakran kérdezik meg, hogy odahaza milyen a filmjük fogadtatása, de erre nem tudnak válaszolni, mert még nem volt meg a mozis bemutató.

Miroslav Mogorović műsorigazgató azt mondta a palicsi filmfesztiválról, hogy egy hétig tart, de úgy érezzük, mintha egy hosszú napról lenne szó, mert az események szinte egybefolynak. A filmvetítések közben kiállításmegnyitókra, könyvbemutatókra kerül sor, fiatal filmeseknek filmműhelyek zajlanak, végül pedig éjszakába nyúló koncerteken lehet megmozgatni a filmnézés közben a sok üléstől elzsibbadt végtagjainkat. Idén is jó zenei programok voltak, a nyolcvanas évek hangulatát idézte meg a Gift zenekar, Tarantino filmzenéit játszotta a The Quarantinos, és nagy bulit csapott a zágrábi Brkovi punkfolk együttes is.

Nyitókép: Bevonulás a vörös szőnyegen (Fotó: Molnár Edvárd)