2024. március 28., csütörtök

Szálcement lapokkal fedik le a templomtetőt

Moholon ősz elejére befejezik a Szent György katolikus templom tetőszerkezetének renoválását

Március végén kezdődött meg a moholi Szent György katolikus templom tetőszerkezetének felújítása, a tervek szerint szeptemberben vagy októberben fejeződik be. Világos Miklós moholi plébános elmondta, hogy a munkálatokra az elöregedett és beázó azbeszt tetőfedő, valamint a tönkrement tetőszerkezet miatt volt szükség.

– A munkálatok haladnak, folyamatban vannak. A templom egyharmadán, a toronyhoz legközelebb eső részén gyakorlatilag befejezték – magyarázta Világos Miklós. – A tetőt a mindannyiunk által ismert szürke azbesztcement lap borítja, amit a 2000-es évek elején a torony körül javítottak, amikor a tornyot is renoválták. A tető java része száz évnél régebbi, az 1906–1907-es átépítés során került rá a templomra. Azóta csak ott lett javítva, ahol szükség volt rá a beázás miatt. Nagyon elöregedtek a beázások miatt a lécek, sok helyen a horogfák is, a faszerkezetnek is egy részét cserélni kell. Mindenképpen megért a javításra, mert a vihar vagy szél már képes arra, hogy megbontsa a tetőhéjazatot, ott pedig óhatatlanul befolyik a víz. Jelenleg nem ázik be sehol a templom, mert kijavítgattuk annyira, hogy legalább addig ne folyjon be, és ne okozzon további kárt, míg ki nincs cserélve a tető. Az új tetőhéjazat a réginek egy modern változata lesz. A régi azbesztcement lap volt. Nyilván azbesztet ma már nemigen használunk, mert tudjuk, hogy rákkeltő. Ehelyett találták ki az úgynevezett szálcement lapot, ami a templomra kerül. A szabadkai műemlékvédelmi intézet határozta meg azt, hogy milyen színű és milyen anyagból lehet a tetőhéjazat. A szerződés értelmében a kivitelező hat hónapos határidővel vállalta a teljes tető cseréjét, a párkányzatok felújításával és a csatornacserével együtt. Bízunk benne, hogy tartani fogják a határidőt. A szerződés szerint a felújítás összköltsége 21 millió dinár, ha nem drágul meg valami. A vállalkozó még januárban megvette a faanyagot. Kért előleget, hogy megvehesse rajta mindazt, amire szükség van, még mielőtt megdrágulnának a szükséges építőanyagok. Talán nem fog túl nagy eltérés lenni az eredetihez képest – nyilatkozta a plébános.

A moholi Szent György katolikus templom tetőszerkezetének felújításánál a legnagyobb adakozó Ada község önkormányzata, Bilicki Zoltán polgármester közbenjárására – tudtuk meg a plébánostól. Majd hozzátette, hogy jelentős összeget kapnak a magyar államtól a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, illetve a moholi és Moholról elszármazott hívek adományai is mostanság már jelentős összeget tesznek ki.