2024. március 29., péntek

Kiütéses Fradi-siker

Jól kezdett a Ferencváros Pozsonyban Slovan elleni visszavágón, és Boli találatával már az első félidő közepén ledolgozta hátrányát. A szlovák csapat csak árnyéka volt egy héttel korábbi önmagának, ami különösebben nem zavarta a zöld-fehéreket, továbbra is támadásban maradtak, majd Zachariassen gólja azt jelentette, hogy összesítésben már a magyar csapat állt továbbjutásra. A második játékrészben sokan hazai rohamokra számítottak, ehhez képest a Ferencváros dolgozott ki helyzeteket, ám azokat fájó módon elpuskázta. Nem sokkal később érkezett is a büntetés, a Slovan egy ajándék szögletből De Marcónak köszönhetően szépíteni tudott. Ekkor hosszabbításra állt a találkozó, ám a hajrában Traoré látványos mozdulattal bevette a vendéglátó kapuját. A hosszabbításban a pozsonyi csapat teljesen felhagyott a védekezéssel, amit egy ellentámadás során Laudouni bosszult meg, egyúttal eldöntötte a párharc sorsát.

Egy másik találkozó is a vendégek fölényes győzelmével zárult. Nem kis meglepetésre a haifai Makkabi Görögországban ütötte ki az Olimpiakoszt. Sokkal drámaibb csatát hozott a Fenerbahçe–Dinamo Kijev összecsapás, ahol a török csapat ember- és gólhátránya ellenére az utolsó percekben hosszabbításra tudta menteni a találkozót, ám a ráadásban már az ukránok akarata érvényesült. A Zürich–Qarabağ mérkőzés szintén hosszabbításba torkollt, amiben az azeriek bizonyultak jobbnak. Ez utóbbi párharc azért érdekes, mert pont a Qarabağ lesz a Ferencváros következő ellenfele. Az első meccset augusztus 3-án 20 órától rendezik Bakuban, a visszavágóra augusztus 9-én szintén 20 órakor kerül sor a Goupama Arénában.

A 2. selejtezőkör visszavágók: Slovan–FTC 1:4 (összesítésben 3:5), Glimt–Linfield 8:0 (8:1), Fenerbahçe–Dinamo (K) 1:2 (1:2), Malmö–Žalgiris 0:2 (0:3), Zürich–Qarabağ 2:2 (4:5), Olimpiakosz–Makkabi (H) 0:4 (1:5).

NŐI EB

Popp döntött

A női Eb második elődöntője az angol–svéd párharcnál jóval kiegyenlítettebb csatát hozott. A németek és a franciák is tökéletesen felkészültek az ellenfélből, húsz percig jobbára mezőnyjáték folyt a pályán, a félidő hajrájában viszont már Peyraud hálóőr sem találta az ellenszerét Popp bal külsővel leadott lövésének, amivel a németek megszerezték a vezetést. Érdekesség, hogy a 31 éves támadó zsinórban ötödik Eb-mérkőzésén is eredményes tudott lenni, ami korábban női játékosnak nem sikerült, de hasonló bravúrt a férfiak közül is csak Platini tudhat magáénak, még 1984-ből…

A franciák még a szünet előtt egy szerencsés góllal kiegyenlítettek. A második játékrész jobbára a biztonságra törekedésről szólt, egyik fél sem akart felesleges kockázatot vállalni. Amikor már sokan elkönyvelték a hosszabbítást, ismét Popp villant, és fejesével megnyerte a találkozót. A német válogatott így története kilencedik Európa-bajnoki döntőjét vívhatja vasárnap az angolokkal szemben. Érdekesség, hogy eddig valamennyi fináléját megnyerte.

Elődöntő: Németország–Franciaország 2:1 (Popp 40. és 76., illetve Froims 45. (öngól)).