2024. március 29., péntek

Legkésőbb november elején szavazás

Augusztus végén indulhat a nemzeti tanácsi választási kampány – Pásztor István szerint a migránsválság kezeléseként délen kellene megvédeni a határt

A népszámlálásról, MNT-választásokról, továbbá a migránsválságról beszélt a Szabadkai Magyar Rádió tegnapi Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban elmondta, mára világossá vált, semmi akadálya annak, hogy azt szinte egyidejűleg tartsák meg a népszámlálással. Voltak arra irányuló kísérletek, hogy a népszámlálás miatt halasszák el a voksolást, a dilemma azonban lezárult, a nemzeti tanácsi választás a törvény szövegével és értelmével összhangban valamikor október folyamán, legkésőbb november elején esedékes, akkor jár le ugyanis a jelenlegi nemzeti tanácsok mandátuma.

A VMSZ továbbra is a nemzeti közösségen belüli egység és összefogás kialakítására fog majd törekedni, az augusztus végén induló kampányban. Fontosnak nevezte, hogy minél többen vegyenek részt a választáson.

A beszélgetés során felmerült a migránsválság kérdése is. Pásztor István szerint az elmúlt napokban, hetekben jelentős előrelépések történtek, a helyzet azonban korántsem számít rendezettnek. Egyre több a migráns a szerb–magyar határ közelében, ezek a csoportok pedig egyre szervezettebbek, agresszívebbek, fegyvereik is vannak. Rámutatott arra, hogy nem új keletű problémával állunk szemben, a VMSZ 2015-től folyamatosan hívja fel a figyelmet a migránsok okozta veszélyekre. Azt örvendetesnek tartja, hogy a szerbiai rohamrendőrség az utóbbi időben határozottabban lép fel a migránsokkal szemben, de az is fontos, hogy a magyar kormány a határkerítés magasságának növelése mellett döntött. Szerinte Szerbia déli határán is tenni kellene valamit annak érdekében, hogy eleve be se tudjanak jutni az országba ezek a csoportok.

– Keresik annak a módját, hogy a migránsáradatot Szerbia déli határán meg lehessen állítani. Ameddig ez nem következik be, addig itt északon, gyakorlatilag a következményekkel találkozunk, és sokkal nehezebb lesz kezelni a helyzetet. Abban reménykedek, hogy belátható időn belül megteremtődnek a jogi, politikai, technikai feltételei annak, hogy a déli határ, a macedón–szerb határvonal egy a mostaninál erőteljesebb védelem alá kerüljön. Ez vezethet ugyanis el a probléma tartósabb, jelentősebb megoldásáig – fogalmazott Pásztor István.