2024. április 20., szombat
KÖVES, 1960

A horgászás (h)őskora

Annyit tudunk, hogy a fotó 1960-ban készült az újvidéki Köves (Kamenjar) Sporthorgász Egyesület versenyén. Hogy mi volt a verseny megtartásának ürügye, az ismeretlen. Háziverseny lehetett, vagy a belcsényi (beočini) Karašsal vívott hagyományos verseny alkalmával készülhetett a kép. Csakhogy nem világos, hogy akkor a vendégek miért nincsenek rajta. De nem vitás, hogy a fotó a Kövesben készült. A háttérben Bálind Bálint víkendháza látható, mellette Tóth Lászlóé.

Horgászatilag nézve, különösen a mai versenyek világát ismerve, igencsak érdekes, hogy a gyerekek egy-egy horgászbottal pózoltak. A rossznyelvek szerint nem is volt nekik több. A visszaemlékezők szerint viszont mellébeszélés, hogy azzal az eggyel is sok halat fogtak. A versenyeket ugyanis könnyen megközelíthető helyeken tartották – akárcsak ma –, és másodlagos volt, mennyi ott a hal. Gyakran volt, hogy nem volt. A rendelkezésre álló felszereléssel különösen nem. Meg aztán a csalikészletet csupán maroknyi gyurma – paprikával vagy sárga padlósfestékkel színezve – meg doboznyi giliszta alkotta. A halak odaetetése még nem volt divat.

Ennél azonban sokkal érdekesebb annak kibogozása, hogy ki van a képen. Mert egyre kevesebben vannak azok, akik emlékeznek a hatvankét évvel ezelőtti versenyre, és csak homályosan dereng nekik, hogy ki vett rajta részt. Vannak azonban olyanok is a képen, akik nem versenyeztek, de odaálltak fényképezkedni. Meg olyanok is, akik csak rövid ideig voltak kövesiek, ezért emlékük hamar elhalványult. A képen láthatóak közül négy személyt nem sikerült azonosítanunk. A többiek...

Felnőttek, felső sor – Vas Béla, id. Morvai Péter, ?; felső álló sor – Takács János, Zsorzs Vládó, Morvai Mária, Pataki Márta, Sétáló Károly, Bednarik János; – középső álló sor – ifj. Morvai Péter, Morvai Sándor, ifj. Kotta Ferenc, Kotta Gyula; guggolnak – Szokola Ferenc, ?, Buzás Mihály, id. Kotta Ferenc, Takács István, ?, ?.