2024. április 16., kedd

Tükröt tart a társadalmunknak

Kedden este az óbecseiek láthatták a Tanyaszínház idei előadását, szép számban összegyűltek a nézők az újfalusi játszótér melletti futballpályán. A vajdasági vándorszínház fiatal színművészekből álló társulata idén Molière: Scapin furfangjai című vígjátékát mutatja be Ricz Ármin rendezésében. A darabban tizenöt színész szerepel, akik döntő többségében az Újvidéki Művészeti Akadémiának a hallgatói, de érkezett a csapatba egy színészhallgató a Kolozsvári Művészeti Egyetemről és egy diákszínjátszó is.

– Emlékszem, mindig is nagy esemény volt nyáron a Tanyaszínház eljövetele városunkba. Még az előadás előtti előkészületeket is szívesen figyelték a kíváncsi szemek. Habár évek óta nem élünk Óbecsén, mindig követem a Tanyaszínház életét, és ha lehetőség van rá, ha itthon vagyunk, akkor megnézzük az előadást. Úgy gondolom, páratlan esemény Vajdaságban, amikor utcára hozzák a színházat, és így mindenki számára elérhetővé válik. Ha csak azt nézzük, hogy a lakosok milyen jót nevetnek, szórakoznak, összejönnek egy helyen, már akkor sokat ad a színház, de tudjuk, hogy ettől jóval többet nyújt. Tükröt tart a társadalmunknak. A fiatal, tehetséges színészek szenvedélye, odaadó munkája az, ami engem mindig is lenyűgözött. A néző is kap élményt, de sokat kap a színész is: szeretetet és elismerést. Ezért fontos a Tanyaszínház – fogalmazott Gulyás Bognár Renáta.


– A Tanyaszínház fontossága abban rejlik, hogy a színház így eljut kisebb településekre is, tehát szinte házhoz megy. Ami még ettől is fontosabb, hogy mindez magyar nyelven. Az előadásokat ha tehetem, megnézem, bár egy kicsit rossz, hogy hétköznap este kilenckor kezdődik, mert emiatt lehet, hogy aki dolgozik másnap és korán kel, nem megy el. Gondolom mindez a nyári meleg miatt van így, de talán már este hét órakor nincs olyan nagy hőség. A kisgyerekes családoknak is jobban megfelelne, ha korábban kezdődne az előadás – véli Siflis Krisztina.


– Én már egyszer láttam az előadást Kishegyesen. A Tanyaszínháznak van egy nagyon szép hagyománya. Ezek a fiatalok színművészek minden este másik településen lépnek színpadra fáradtságot nem ismerve, úton vannak, ha süt a nap, vagy ha éppen esik az eső. Nekik köszönhetően jut el a színház a hétköznapi emberhez, olyan helyekre visznek különlegességet ezek a fiatalok, ahova lehet, más nem tenné – mondta György László.
Azok a községbeli polgárok, akik lemaradtak az óbecsei előadásról, Péterrévén is megtekinthetik augusztus 15-én, a Tanyaszínház idei turnéjának utolsó napján.