2024. április 24., szerda

Rendőrségi akció Martonoson

Elszállították a migránsok egy részét pénteken éjszaka Nagykikindára

Nagyszabású rendőri akciót tartottak pénteken éjszaka a belügyi szervek a Martonos melletti erdős területen, aminek során az illegális bevándorlókat gyűjtötték össze. Hivatalos információt ugyan a magyarkanizsai rendőrség nem adott ki, viszont Lackó Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a rendfenntartó szervek mintegy hatvan migránst szállítottak el Nagykikindára.
– Először autóbuszt kértek tőlünk, hogy az illegális bevándorlókat azzal szállítsák Preševóra, de kiderült, hogy az ottani központban nincs elegendő hely, ezért végül Nagykikindára vitték őket. Az utóbbi pár napban erősebb a rendőri jelenlét Martonos környékén, mondhatjuk úgy, hogy végre törődnek velünk is egy kicsit. Természetesen ez még nem elég, és nem megoldás a problémára, de legalább történt valami előrelépés. Szombaton hajnalban ismét fegyverropogásra ébredtek a környékbeliek. Annak ellenére, hogy sok migránst elszállítottak, még mindig van belőlük a Tisza menti erdőben. Érdemben nem történt nagy változás, a fegyverek még mindig az erdőben lehetnek, valamint a koszovói menekültekkel továbbra is üzletelnek a migránsok a központban. Az üzletekben továbbra is agresszívan viselkednek, piszkálják a gyerekeket, fenyegetőznek. Megoldás nem lesz egyik napról a másikra, de mi követeljük, hogy több rendőr és határőr legyen a környéken. Állandó felügyelet legyen a köztereken és az üzleteknél. A közbiztonságot meg kell teremteni, hogy a lakosság nyugodtan élhesse a mindennapjait. Mi önkormányzati szinten nem tudunk beleszólni abba, hogy a migránsok honnan szerzik be a fegyvereket, merre haladnak tovább, ez a belügyi szervek dolga, és mi követeljük, hogy állandó felügyelet alatt tartsák ezt a régiót. A lakosság alapvető emberi joga a közbiztonság. Az agresszív magatartáson kívül más incidensre eddig nem volt példa, személyi sérülés nem történt, viszont azt sem egyszerű az embernek eltűrni, hogy a saját településén kilökik a boltból – fogalmazott Lackó Róbert.
Horváth Gergely martonosi faluelnök hozzátette, hogy őket senki sem értesítette a rendőrségi akcióról, de észrevehető volt, hogy történt valami a faluban.
– A helyi boltban biztonsági őröket alkalmaznak, és egyszerre nem engedik be az összes migránst, mivel megszaporodtak a lopások az utóbbi időben. A taxisok a falu szélén rakják ki a bevándorlókat, majd onnan gyalogolnak be. A vízen, illetve a töltésen próbálnak átjutni Magyarország területére – mondta a martonosi faluelnök.