2024. április 24., szerda

A tűzzománc varázsa

Előadás és kiállítás Kishegyesen az Anna-napi programsorozat keretében

Az Anna-napok rendezvénysorozat hétfői rendezvényeként Vékony Edit kishegyesi származású tűzzománcművész tartott előadást és egy szerény kiállítást az általános iskola ebédlőjében. Az eseményt a Nők Kishegyesi Fóruma szervezte, és nagy érdeklődés övezte.

Az előadás tartalmazott történelmi visszatekintést és személyes tapasztalatokat is – mondta el lapunknak Vékony Edit.

– Az előadásomat úgy építettem fel, hogy volt egy rövid történelmi bevezető, hogy az embereknek legyen egy kis elképzelésük róla, hogyan alakult ki a tűzzománc az évezredek alatt. A történelmi bemutató rész után arról is beszéltem, hogyan kezdtem el én alkotni, hogyan készítettem dolgokat tűzzománcból. Szó volt arról is, hogyan változott az érdeklődési köröm, hogyan újítom a technikákat, és miket próbálok ki. Pillanatképeken keresztül próbáltam bemutatni, hogyan készül el egy mű – mondta el Vékony, majd arról is szólt, hogy szívesen állít ki, és tart előadást olyan helyeken, ahová hívják. Magyarországon is volt több kiállítása, de szívesebben állít ki Vajdaságban.

– Már tudok olyan szinten alkotni, ami lehet, hogy másoknak is tetszik. Szeretek hazai témákat feldolgozni, és így készül a Nők Kishegyesi Fórumának egy sorozat Kishegyesről. Ezzel az a célom, hogy az utókor számára megmaradjon, hogy milyen volt Kishegyes fénykorában. Három kép már el is készült, és legalább még három fog készülni, ami a női fórum tulajdonát fogja képezni, és az egyesület székházában lesz kiállítva – mondta a tűzzománcművész, majd arról is szólt, hogy tanult kínai és koreai festészetet, valamint kalligráfiát. Ezek a témák is magukkal ragadták, így alkotásainak is gyakran képezik a témáját.

– Az elmúlt időszakban az befolyásolta a munkáim, hogy milyen hatások értek a külvilágból, és az hogyan csapódott le nálam – fogalmazott Vékony.

Történelmi visszatekintés a tűzzománc történetéről (Lakatos János felvétele)

Történelmi visszatekintés a tűzzománc történetéről (Lakatos János felvétele)

Edit a Nők Kishegyesi Fórumának és a fórum kézműveskörének oszlopos tagja – mondta el Zsidai Erzsébet, az eseményt szervező női fórum elnöke.

– Edit már nem él Kishegyesen, de azokon a kiállításokon, amelyeken mi részt veszünk, a ő munkái is szerepelni szoktak. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom, hogy bemutassuk a faluban azokat az értékeket, embereket, akik innen elmentek. Edit nagyon kötődik Kishegyeshez, és nagyon sok munkája kötődik a faluhoz. A női fórum székházában három alkotása is ki van állítva, és ő készítette el a címtáblánkat is, ami nagyon egyedi – mondta el Zsidai.

A Nők Kishegyesi Fórumának következő Anna-napi rendezvénye ma lesz 16 órától a piactéren. Ez a legkisebbeknek szánt Keressük a búcsúfiát elnevezésű program, amelyben közreműködik a Kishegyesi Kismotoros Banda is. Ezt 19 órától dr. Szőke Anna könyvének bemutatója követi az iskola galériájában.