2024. április 19., péntek

Háromszáz hektáron pusztítottak a lángok

Szándékos gyújtogatás – Két napon át oltották a tüzet a túzokrezervátumban

Kedden és szerdán pusztított bozóttűz a Hódegyháza–Mokrin–Szaján háromszögben elterülő Túzoklegelő Speciális Természeti Rezervátumban. Több mint 300 hektár száraz gaz, fű, bozótos vált a lángok martalékává, zömében a Szaján közelében elterülő harmadik zónában.

A kaszálásra alkalmas területeken keletkezett anyagi kár, elégett húsz hengerbála széna és nagyobb mennyiségű lekaszált száraz fű. A természeti értékekben keletkezett kár felbecsülhetetlen, számtalan rovar esett áldozatul, köztük olyan endemikus ritkaságok, mint a sisakos sáska, amely kizárólag a Kárpát-medencében őshonos. A megszámlálhatatlan rovar mellett rengeteg gyík, rágcsáló és egyéb kisemlős is odaveszett.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Először kedden gyulladt ki a száraz puszta növényzete. Az erős északnyugati szélben gyorsan terjedtek a lángok a hódegyházi kataszteri község területéről Szaján irányába, több mint 200 hektár kaszáló, szikes legelő, zsombékos égett le.

A környező települések, Szaján, Hódegyháza, Tiszaszentmiklós, Csóka, Mokrin és Nagykikinda önkéntes és hivatásos tűzoltói nagy erőfeszítések árán megfékezték a pusztán nyargaló lángokat. Amint azt a szentmiklósi Bacsó Zoltán önkéntes tűzoltó, a községi tűzoltószövetség elnöke a tűzvész helyszínén elmondta:

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

– Szinte biztos, hogy szándékos gyújtogatás történt, a tűz kiindulóhelyén, a hódegyházi kataszteri községhez tartozó területen megtaláltuk az eldobott gyufaszálat is, amivel felgyújtották a száraz aljnövényzetet. A tettes az északnyugati erős szelet kihasználva úgy gyújtotta meg a száraz füvet, hogy Szaján irányába haladjanak a lángok. Amikor már azt gondoltuk, hogy eloltottuk a több mint 200 hektáron tomboló tüzet, másnap, szerdán újból munkát adott a tűzoltóknak a gyújtogató. Szinte biztos, hogy a második, szerdai tűz is szándékos gyújtogatás következménye volt. A Szajánhoz közelebbi területen további több mint 100 hektár gazos, füves, zsombékos terület égett le, mire este hét óra tájban sikerült eloltani a tüzet. Hét egyesület huszonnégy tűzoltója dolgozott megfeszített erővel, a széllel versenyfutásban dolgoztunk az amúgy is forró nyári melegben. Amikor már sikerült eloltani egy helyen a tüzet, a szél újból felszította a lángokat, és kezdődhetett az oltás elölről. A környező falvak önkéntes csapataihoz csatlakoztak a csókai és a nagykikindai hivatásos tűzoltók is. Traktor is rendelkezésre állt, a tűz útját elvágva körben feltörte a száraz pusztát, megakadályozva ezzel a tűz esetleges újbóli terjedését – mondta Bacsó Zoltán.