2024. április 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Kezdődik!

Két hónapnyi szünetet követően pénteken a Honvéd–Zalaegerszeg találkozóval kezdetét veszi az NB I. 2022/2023-as idénye. A sorsolás szeszélye folytán az 1. fordulóban már összecsap a bajnokság két újonca, a Kecskemét és a Vasas, valamint a címvédő Ferencváros és az előző bajnokság bronzérmese, a Puskás Akadémia. Ez utóbbi találkozóval kapcsolatban ugyan felmerült, hogy a csapatok nemzetközi kupaszereplése miatt elhalasztják, ám a hivatalos döntés értelmében a rangadót megrendezik.

Ami a bajnoki esélyeket illeti, elsősorban a Ferencvárost kell megemlíteni, a címvédőnél a közelmúltban több nyilatkozat is elhangzott, miszerint nagyon motiválja őket a sorozatban ötödik bajnoki cím megszerzésének lehetősége. A kihívók közt a tavalyi évhez hasonlóan a Fehérvár és a Puskás Akadémia jöhet szóba. Nagy kérdés, hogy a Kisvárda meg tudja-e ismételni előző idénybeli szereplését, vagy a bajnoki ezüst csak egyszeri kiugró eredmény volt. Ugyancsak kérdéses, hogy az újoncok hogyan állják majd a sarat az élvonalban, illetve hogy a Honvéd az utóbbi évek szerényebb szereplését követően összekapja-e magát, és a klub múltjához illő produkciót nyújt-e. Érdekes odafigyelni továbbá az Újpestre is. A lila-fehérek ősszel még kiesőhelyeken álltak, majd a remek tavaszi teljesítménynek köszönhetően stabil középcsapattá váltak. Amennyiben meg tudják őrizni lendületüket, a nemzetközi kupaszereplést érő helyeken zárhatják a pontvadászatot.

A barátságos felkészülési mérkőzésekből nehéz hosszú távú következtetéseket levonni, mégis megemlítendő, hogy a Zalaegerszeg a hétvégén hazai pályán 3:2-re legyőzte az olasz bajnok Milant. A zalaiak kifejezetten látványosan játszottak, főleg az első fél órában, és ha a Milan elleni teljesítményüket meg tudják ismételni a bajnokság nyitótalálkozóján, akkor jó eséllyel pontra, illetve pontokra számíthatnak a budapesti vörös-fekete csapat ellen is. A Kecskemét–Vasas szombati újonccsata azért is érdekes, mert mindkét gárda több olyan játékost is leszerződtetett, akik korábban már más klubokban bizonyítottak az élvonalban. A Vasasba igazolt Baráth Botond és Hidi Patrik a Honvédtől, Dombó Dávid a Kisvárdától, Deutsch László a Puskás Akadémiától, Géresi Krisztián a Fehérvártól. A Kecskemétet pedig a korábbi korábbi Honvéd-játékos, Banó-Szabó Bence, valamint a Ferencvárostól kölcsönvett 25 éves Katona Máté erősíti. „Nagyon boldog vagyok, hogy Kecskemétre kerülhettem, mert már az első napokban kiderült számomra, hogy kitűnő társaságba csöppentem. Emellett fontos volt számomra az is, hogy Szabó István külön keresett, hogy szeretné, ha a játékosa lennék. Örülök, hogy itt lehetek, és újra az NB I.-re készülhetek. Volt egy elég hosszú és nehéz időszakom sajnos, amit szeretnék már a hátam mögött tudni. Azzal a céllal érkeztem, hogy minél több percet tölthessek a pályán, ez a legfontosabb számomra. Szeretném meghálálni azt a bizalmat, amit a stábtól és a klubvezetőségtől kaptam. Jól fogadtak a srácok, beilleszkedtem, tisztában vagyok azzal is, hogy az NB I.-es meccsek számát tekintve ebben az öltözőben nagy rutinnal rendelkezem. A pályán kell viszont bizonyítani, ezen is leszek, hogy elérjük a közösen kitűzött célokat. A tavalyi mag egyben maradt, az új játékosokat is nagyon jól befogadta ez a társaság, más csapatoknál futballozva is hallottam már korábban, hogy a kecskeméti közeg kifejezetten jó hangulatú és pozitív. A hozzáállással és a mentalitással nem lesz gond, minden meccsen küzdeni fogunk a sikerért. Kemény felkészülésen vagyunk túl, amely után úgy érzem, hogy készen állunk” – mondta Katona.

Az Újpest–Mezőkövesd találkozó kapcsán megemlítendő, hogy az előző idény végére lendületbe kerülő fővárosi alakulattal szemben egy alaposan kicserélődött kövesdi csapat próbálja felvenni a ritmust. A Mezőkövesd ugyanis tizenegy játékosától – köztük a felsőhegyi Farkas Dánieltől – vált meg, és kérdés, mennyi időre lesz szükségük az újonnan érkezőknek a beilleszkedésre. A vasárnap esti Ferencváros–Puskás Akadémia találkozó aligha dönti el a bajnokság végkimenetelét, de a győztesnek hatalmas lendületet adhat a folytatásra, illetve a zöld-fehérek esetében a nemzetközi kupaszereplére is.