2024. március 28., csütörtök

Az európaiakban visszatért a repülés vágya, azonban a repülőtereken káosz uralkodik

Az európaiak légiközlekedés iránti vágya gyorsan visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre. Eközben a repülőterek és a légitársaságok forgalomcsökkenéssel, emelkedő üzemanyagárakkal és az alacsony bérek miatt munkaerőhiánnyal szembesültek. A legtöbb európai repülőtéren hónapok óta káosz uralkodik, nincsenek dolgozók vagy sztrájkolnak, késnek a járatok, az utasoknak gyakran több napot kell várniuk – tudósít az N1.

Több mint 1000 járatot törölt szerdán a Lufthansa német légitársaság a földi személyzet egynapos figyelmeztető sztrájkja miatt. Körülbelül 134 ezer utas kényszerült járatváltásra vagy utazásának lemondására.

– Nemrég érkeztem Afrikából. Párizsba kell mennem, a járatot viszont törölték, és azt mondták, hogy holnap tudok jegyet foglalni. Senki nem volt itt, amikor jöttünk, hogy megmondja, mit tegyünk, hová menjünk, hol aludjunk. Nehéz ma valakit találni a Lufthansától a repülőtéren – mondta Diego Lambiase, a Lufthansa egyik utasa.

A német légitársaság azt tanácsolta az utasoknak, hogy ne menjenek a repülőterekre, mivel a legtöbb tolóablak nem dolgozik. A cég úgy értékelte, hogy a sztrájk „felesleges és túlzó", és jelenleg ez a maximális béremelési ajánlat.

– Tettünk egy ajánlatot, ami szerintem nagyon jó. Az alacsonyabb jövedelműeket különösen érinti az infláció, ezért 15 százalékkal magasabb fizetést ajánlottunk nekik. Aki 3000 eurót keres, az 10 százalékos emelést kap, akinek pedig havi 6500 euró a bére, az is hat százalékkal nagyobb fizetést kap – mondta Martin Luetke, a Lufthansa médiakapcsolatokért felelős vezetője.

Az alkalmazottak úgy vélik, hogy az ajánlat nem megfelelő.

A légitársaságok a fapados légitársaságok kivételével évek óta veszteséggel működnek, amit az adófizetők fedeznek. Az ukrajnai háború és az üzemanyagárak emelkedése csak tovább bonyolította a helyzetet, mert az európaiak már megszokták, hogy a légi közlekedés még a nagyon rövid útvonalakon is olcsó és hatékony.