2024. március 28., csütörtök

Megszűnik a karantén Ausztriában

Augusztus 1-től Ausztria feloldja a karanténkötelezettséget, vagyis nem kell már otthon tartózkodnia annak, aki Coviddal fertőződött meg – írja a Szerbiai RTV Johannes Rausch egészségügyi miniszter bejelentése nyomán.

Azok a fertőzöttek, akik nem érzik magukat betegnek, nincsenek tüneteik, elhagyhatják otthonukat, éttermeket, szórakozóhelyeket és uszodákat is látogathatnak többek között. A közösségi térben viszont FFP2-es maszkot kell használniuk. További furcsaság, hogy bemehetnek a vendéglátóhelyekre, de ott csak beszélgethetnek, italt és ételt nem fogyaszthatnak. Kórházakba, egészségházakba, idősotthonokba és iskolákba tilos a belépés számukra.

Mindezek a korlátozások az első teszttől számított 10 napig érvényesek, de az ötödik nap után már lehetőségük van újabb teszt elvégzésére.

Rausch szerint a vírus egy olyan új fázisba érkezett, amelyben már sokkal jobban lehet kontrollálni.

Az új szabályozást heves bírálatok érték, elsősorban az Osztrák Szociáldemokrata Párt soraiból, a tartományok kormányzói részéről. Az egészségügyi minisztert még saját felesége, Gabriele Sprikler tartományi vezető is bírálta. Mindezek ellenére a tartományok bejelentették, hogy betartják a karantén feloldásról szóló rendeletet.