2024. április 18., csütörtök

„Minden előbbrevaló volt az áldozatoknál”

Felújítják a Régi Vásártéren található világháborús emlékközpontot

Aleksandar Vučić szerb elnök bocsánatot kért a koncentrációs tábor túlélőitől és a polgároktól, amiért az egykori náci tábor központi tornya Újbelgrádban, a régi vásártéren ilyen rossz állapotban van. Mint hangsúlyozta, csaknem 80 éve nem viseltek gondot a múltról és a jövőről sem.

Az államfő az újbelgrádi régi vásártér központi tornya felújítási munkálatainál tartott beszédének kezdetén rámutatott, szégyennek éli meg, hogy minden előbbrevaló volt az áldozatoknál, a napi politikai célok előnyt élveztek. Mint mondta, az emlékközpont helyének szemmel látható elhanyagolása a gondatlanság következménye, a méltánytalan bánásmód képe.
Vučić hozzátette, hogy a táborral kapcsolatos igazságot sokáig figyelmen kívül hagyták, ez a koncentrációs tábor felszámolásának 78. évfordulóján végre szabadul. Hangsúlyozta, büszke arra, hogy annak a generációnak a tagja lehet, amely „felszabadította” a régi vásárteret.
Vučić bejelentése szerint a központi torony újjáépítése mellett az emlékközpontban két múzeumot hoznak létre, s azokban a szerbek, romák és a zsidók elleni bűncselekmények dokumentumait, fényképeit és bizonyítékait mutatják majd be, az ártatlanul elhunytak emlékének megőrzése céljából.