2024. április 25., csütörtök

A napraforgót nem adjuk 91 dinár alatt!

Ismét útlezáráshoz folyamodnak a Požarevac környéki gazdák

Korábban a búza nyomott ára, most viszont a napraforgó alacsony ára miatt tiltakoznak útlezárással a Stig nevű gazdaegyesület tagjai. Nedeljko Savić, az egyesület elnöke augusztus 2-ára, keddre jelentette be a szerbiai gazdák útblokádját Požarevacon. Számításaik szerint a napraforgó árának, az aszály terméscsökkentő hatását is figyelembe véve, legalább 91 dinárnak kell lennie.

„Megállítjuk Požarevacon a forgalmat, mert elégedetlenek vagyunk amiatt, hogy az étolajgyárak még mindig nem hozták nyilvánosságra a felvásárlási áraikat, és két hét múlva már kezdődik az aratás” – nyilatkozta Savić a Betának.

Egyes terményfelvásárlók 56 dináros kilogrammonkénti árat kínáltak fel a napraforgóért áfa nélkül, ami siralmas javaslat, ugyanis a reális ára 91 dinár volna, ha figyelembe vesszük a növényt sújtó szárazságot és a termelési költséget – tette hozzá.

A napraforgó hektáronkénti maximális terméseredményei négy tonna körül vannak, az idén azonban ennek a fele sem lesz meg, de sokaknak egy tonnával kell beérniük.

A Stig egyesület, az elnök szavai szerint, tegnap elutasította a tárgyalást az étolajgyárak képviselőivel, amit mint „megoldást” a mezőgazdasági minisztérium kínált fel nekik, mivel „a gazdáknak nem az étolajgyárakkal van vitájuk, hanem az állammal, amely befagyasztotta az étolaj árát” – mondta Savić.

„Az állam korlátozta az étolaj árát, így a gyáraknak hiányoznak az anyagi forrásaik az új termés felvásárlására. Amennyiben engedélyeznék, hogy legalább 30 dinárral megdrágítsák az étolaj literjét – s ez a háztartásoknak nem volna túl nagy költség –, talán 200-250 dinárral lenne nagyobb a havi költségük, így az étolajgyárak már előteremthetnék a napraforgó felvásárlásához szükséges pénzforrást” – jelentette ki a Stig gazdaegyesület elnöke.