2024. április 20., szombat

Veszélyben az európai műtrágyagyártás

Drága a gáz, csökken az ammóniatermelés

A világ legnagyobb vegyipari vállalata, a német BASF a növekvő gázárak miatt a műtrágyagyártásban kulcsfontosságú ammóniatermelésének további csökkenését fontolgatja. Ha lép is ebbe az irányba, annak következményeit számos ágazat megérzi, a mezőgazdaságtól a szénsavas italok gyártására szakosodott szektorig – írja a Reuters, több forrásra is hivatkozva. A wittenbergi SKW Stickstoffwerke Piesteritz, a legnagyobb német ammóniagyártó, amely fontos szerepet játszik Európa műtrágyával és a dízelmotorok emissziócsökkentésére szolgáló AdBlue  oldattal való ellátásában, valamint a negyedik helyet elfoglaló Ineos is azt közölte, hogy az orosz gázimportban beállt zavarok miatt nem zárható ki a termelés csökkenése.

Sok más európai országtól eltérően Németország nem rendelkezik cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas terminálokkal. A hónap első napjainak hírei között volt, hogy a düsseldorfi székhelyű Uniper energiacég bejelentette: megkapta az engedélyt, és máris megkezdte az alsó-szászországi LNG-terminál építését. Elkészülte azonban, a bejelentések szerint, leghamarabb év végére, de inkább a jövő év elejére várható, tehát a gázfüggő cégek egyelőre termeléscsökkentésre kényszerülnek, ha tovább esik az Oroszország felől érkező földgáz mennyisége.

A BASF illetékesei a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozták, egyelőre folytatják a hazai és a külföldi piac ellátását, de nem árulták el, milyen kapacitással dolgoznak. A brunsbütteli Yara közölte, hogy a gázdrágulás miatt a norvégiai székhelyű cég Európa-szerte 27 százalékkal a kapacitásai alatt termel, az SKW közleménye szerint pedig az Északi Áramlat 1 tíznapos leállása után most igyekeznek visszaállítani a termelést, de hogy a jövőben milyen kapacitással tudnak üzemelni, azt nagyon nehéz megjósolni. Tény, hogy az ammóniatermelést csökkentő vállalatok könnyen elveszíthetik piaci részesedésüket, hiszen az olcsó gázhoz hozzáférő külföldi beszállítók azonnal a helyükbe léphetnek. Egyes hírforrások szerint, mivel az SKW kénytelen volt megemelni a műtrágyájának árát, máris 50-70 százalékkal csökkent iránta a kereslet, mert a gazdák inkább csempészett orosz műtrágyát használnak.