2024. április 25., csütörtök

Törökország olcsóbban vásárolhatja az ukrán búzát

Törökország számára nagy lehetőséget nyit az Oroszországgal és Ukrajnával kötött megállapodás. Megvásárolhatja a tengeren át szállított búzát, mégpedig a világpiaci áránál kevesebbért. Ezzel más államokhoz képest kedvezőbb áron tudja majd fedezni a gabonaigényét – írja a Sabah török újság. A török parlament mezőgazdasági bizottságának vezetője szerint az isztambuli megállapodást aláíró illetékes ukrán és orosz miniszter szóbeli ígéretet adott arra, hogy Törökország előnyt élvez majd a kenyérgabona árának és felvásárlásának tekintetében.

Ennek köszönhetően tudunk majd gabonát vásárolni, amelynek egy részét később exportáljuk – mondta a tisztségviselő.

Hozzátette, természetesen Ukrajna és Oroszország jelöli ki, hogy a törökök mely államoknak adhatják el a búzát, milyen áron és mekkora mennyiségben.

Az Isztambulban aláírt egyezmény szerint Törökországnak különleges feladat jutott. Ukrajna és Oroszország világpiaci kereskedésében vállalta a titkárság szerepét, és így ellátja a külföldi képviseleti funkciót ebben a folyamatban.

Mint ismeretes, Isztambulban dokumentumcsomagot írtak alá a nemzetközi piacra való gabona- és műtrágyaszállítások kérdésének rendezésére.