2024. április 25., csütörtök

Kánikulában is illemtudóan

A nyár az üdülések, a fesztiválok évszaka, és a megemelkedett hőmérséklet miatt a lengébb öltözeté is. Ki a vízparton, ki az árnyékban keres menekvést a forróság elől, van, aki klímaberendezéssel vagy egy hideg üdítővel, fagylalttal, dinnyével hűti le magát, illetve akadnak olyanok is, akik (talán a nyár adta szabadságérzet miatt) több ruhadarabtól válnak meg, mint kellene, pont azokon a helyeken, ahol ez nem illendő.

Télen sokkal könnyebb dolgunk van az öltözködés terén, kevesebb dilemma merül fel azzal kapcsolatban, hogy mit öltsünk magunkra, viszont 35–40 fokban már nem mindenki számára egyértelmű, mi fér bele például egy munkahelyhez, egy városi sétához alkalmas öltözetbe. Nem minden munkakör egyforma, más és más dress code és megjelenési elvárás vonatkozik a hivatalnokokra, az egyenruhásokra, a bolti eladókra, a művészekre, a kőművesekre, az újságírókra. Az öltözködés szempontjából az sem mindegy, a nap melyik szakaszában és milyen eseményen kell megjelenniük a különböző pozíciókon dolgozóknak. Az újságíró esete talán még különlegesebb, hiszen naponta több, különböző munkahelyi feladatot kell teljesítenie: délelőtt piaci körképet készít, délben sajtótájékoztatóra megy, délután pedig fogadáson vesz részt a városházán. Ha csak a délutáni eseményhez igazítaná napi viseletét, azaz egész nap inget, lakkcipőt és nyakkendőt viselne, furcsán néznének rá az emberek a piacon, és akkor is kapna egy-két ítélkező pillantást, ha sportcipőben, farmernadrágban és rövid ujjú pólóban jelenne meg egy fontos fogadáson. Mert ilyenek az emberek, ösztönösen ítélkeznek első pillantásra. Egyébként nem hiába pont a férfi kollégáimat emeltem ki, hisz a hölgyek könnyebb helyzetben vannak. A nők esetében ugyanis egy ujjatlan, térdig érő ruha szinte bárhol megállhatja a helyét, csak lábbelit kell váltaniuk. Ezzel szemben az irodista férfiaknak minden esetben hosszú nadrágot, zárt cipőt kellene viselniük. A munkahelyi protokoll szerint számukra nem létezik enyhítő körülmény, csak akkor érezhetik kényelmesen magukat, ha jól légkondicionált épületben vannak.

Míg a nyári hónapokban bizonyos munkahelyeken nem kell ragaszkodni az öltöny vagy a zakó viseléséhez, inget azonban azért illik felvenni és az sem lehet rövid ujjú. Rövid ujjú inget ugyanis, a bonton szerint, csak a strandon vagy a strand melletti sétányon, és az ott található kávézókban, éttermekben lenne szabad hordani. Ezzel szemben sokan a lakodalmakban, az irodákban, a városközpontban, sőt még egyes hivatalokban is ezt a kényelmesnek tartott, de nem oda illő felsőrészt választják. Gyakran még nyakkendőt is felvesznek hozzá, így próbálva elegánsabbá tenni a megjelenésüket. Ennél sokkal kifinomultabb megoldás háromnegyedére felhajtani az ingujjat, ami ráadásul vizuálisan karcsúsít is. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben az alkar kivillantása inkább lehet vonzó az ellenkező nem számára, mint a felkaré. Az illemtan szerint a hölgyek esetében a munkahelyen tiltólistás a túlságosan sokat mutató rövidnadrág, -szoknya, a nyitott szandál, a papucs, a saru, a hasat, a hátat kivillantó top, az átlátszó, a pántos vagy túl mélyen kivágott ruhák és felsőrészek. Prűdségnek tarthatjuk ezeket a szabályokat, de gondoljunk azokra a bíróságok bejáratához kihelyezett táblákra, amik pontosan megszabják, miben léphetünk be ezekbe az intézményekbe. Oda sem vehetünk fel nyitott orrú cipőt, bermudanadrágot, atlétapólót, pántos, hátat mutató felsőrészt stb.

A városközpontban sétálva, a szökőkút mellett ülve olyan férfiakkal is találkozhatunk, akiken, a közízlésnek ellentmondva, egyáltalán nincs felső ruházat. Ahogy a focistákat is büntetik a pályán a mezük levételéért, így a félmeztelen sétálókat is az utcán. Számos országban bírságra számíthatnak azok a tengerparti városokba látogatók, akik fürdőruhában járnak-kelnek az utcákon. Néhány éve Dubrovnikban, két éve pedig a montenegrói Budvában elégelte meg a városvezetés a hiányos öltözetű turisták látványát. Utóbbiban a félmeztelen férfiak 500 eurós, a fürdőruhában sétálgató nők pedig 600 eurós büntetésre számíthatnak. Két hete az olasz Sorrento városában a helyieknek lett elege a bikiniben járkáló turistákból, így ott is tilos a városban a fürdőruha viselete. A város polgármestere elmondta, a hiányosan öltözött személyek kellemetlenséget és nyugtalanságot okoznak a helyieknek, ez a szokás pedig a város életminőségének negatív megítéléshez vezethet, ami hatással lehet a város arculatára és a turizmusra is, ezért ott is 500 euró büntetést kaphat az, aki bikiniben vagy felső ruházat nélkül mászkál. A városvezetés szerint annak ellenére, hogy a turisták hozzák a pénzt, mégsem engedhetnek meg maguknak mindent.

A meleg időjárás nem lehet ok arra, hogy ne öltözzünk fel illendően, még akkor sem, ha nehezünkre esik. Negyven fokban már teljesen mindegy, hogy mennyire kevés vagy lenge ruha van az ember fián vagy lányán, így is, úgy is „megsülünk”, a leégést azonban (anyagilag is) érdemes elkerülni.