2024. április 23., kedd

Hajnali vitaminadag platánfáinknak

A Városi Kertészet dolgozói kedd reggel 5 órakor locsolták meg a Futaki út mentén sorakozó platánfákat.

Kedd reggel a Futaki út, illetve a Futak utca mentén sorakozó, öreg platánfák különleges karbantartási-egészségápoló kezelésben részesültek. A levéltáplálásként ismert terápiát a hajnali órákban, olyankor, amikor a fotoszintézis folyamata a legaktívabb, célszerű implementálni, mind az 540 itt lévő fa lombozatát kezelték a kertészek. A tápanyagok a levéltáplálás, azaz a lombtrágyázás folyamata során sokkal effektívebb módon jutnak el a fa vitális részeibe, mint a gyökértáplálás, azaz öntözés technikáját alkalmazva, az újvidéki kertészek nemrégiben, pár hónappal ezelőtt kezdték meg ennek a technikának az alkalmazását. Atomizáló, azaz nagy nyomással működő folyadékporlasztó berendezéseket kell használni ehhez, a faápolásról tudni kell, hogy az urbánus környezetben, nevezetesen a közlekedés tekintetében igen túlterhelt Futaki út mentén élő fák sokkal nehezebben jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, mint a szabadban élő hasonló növények.

A kedd hajnali akciót végignézte Miloš Egić, a közvállalat igazgatója is, később a következőket nyilatkozta: – A régióban a mi vállalatunk vezette be elsőként a lombtrágyázás eljárását, a városi parkokban végeztünk először ilyesmit. A szén-dioxid-kibocsátás miatt a városban élő fák veszélyeztetettek a tápanyagbevitel szempontjából is, amennyiben azt közvetlenül a levélre juttatjuk, segítünk a fának a túlélésben. Javul a növény biológiai életereje, növekszik, fejlődik. Április óta számos fát kezeltünk már ezzel a technikával, több városnegyedben, többek között az Újtelepen, a Felszabadulás sugárút mentén és a Limánon is – magyarázta az igazgató, aki szerint a trágyázás ilyen módusza akár 7-szer effektívebb lehet a hagyományos gyökéröntözésénél. A lombozat bujává válik, a levéltömeg növekszik, és még a gyökérrendszer is terebélyesedik. A levelekre permetezett oldat nem káros az emberekre, állatokra, de még a rovarokra és az egyéb életformákra sem.

Az ilyenfajta öntözés egyúttal energiatakarékos módszer is, a tápanyagot tartalmazó oldatból is kevesebb fogy, mint a hagyományos módszer esetében. A tápanyagelosztás pedig egyenletes. Újvidéken csaknem 100 ezer fatörzset tartanak nyilván, az elmúlt évtized során a város faállománya 50 százalékkal növekedett. A Városi Kertészet nyilvántartása szerint az említett időszakban 54.216 facsemetét ültettek el a városban és a peremvárosi településeken.