2024. április 19., péntek

És lőn beton…

A Lázár cár sugárúton lebontották az utolsó családi házat is

Sokáig állta a sarat, végül mégis beadta derekát az a családi ház, amely a Lázár cár sugárút végénél, a három, limáni toronyházként ismert épületegyüttessel szemben utolsóként emlékeztetett arra, hogy ez az utca korábban, valamikor Újvidék fénykorában élhető, emberbarát városrésznek számított.

Már évek óta egyedüli, egyszintes, régi építésű családi házként hívta fel magára a figyelmet a 118-as számú ház a környező, sokemeletes betonóriás árnyékában, a „fejlődés” azonban nem kerülte el. A 021.rs arról cikkez, hogy helyére, akárcsak a környék összes többi, családi házának helyére, nyolcemeletes lakótömböt emelnek, 21 lakóegységgel, amelyeknek négyzetméterét az időszerű, piaci trenddel összhangban valószínűleg 2200 euróért fogják kínálni.

Az utóbbi adat a gradnja.rs portálról származik, ez a honlap közzétette az itt építendő lakóház látványtervét is. A városépítési titkárság és az építkezési engedélyek adataiból kiderül, hogy egy 584 négyzetméteres placcról van szó, amelyre hamarosan 2000 négyzetméternyi lakófelületet emelnek. A dokumentáció 16 garázshelyet lát előre gépkocsik számára (21 lakóegységre!), az építkezés költségeit 160 millió dinárra becsülik.

A lebontott ház nagyjából 60 évvel ezelőtt épülhetett, a hírportál emlékeztet arra, hogy a valamikori AVNOJ sugárút melletti házakat már a múlt évszázad hatvanas éveinek végén elkezdték bontani, a vasútvonal felszámolásával egyidejűleg. Az akkori vasútállomás a mostani Limáni piac helyén volt, a vasúti sínek eltávolítása a környék átrendezésére adott lehetőséget.

A családi házak többsége a most lebontott ház közelében volt, az útvonalnak a másik, a „vasúton túli” részét akkoriban töltötték csak fel homokkal, ide épültek a lakótömbök. A Krilov és a Dusán cár utca közötti szakaszon egészen a múlt évszázad kilencvenes éveinek végéig megmaradtak a családi házak, a kétezres években az utca megkapta mai nevét, és megkezdődött a fejetlen, esetenként engedély nélküli bontás és építkezés.

A 021.rs szerint gyakran az engedélyekkel ellentétben a tervezettnél több emeletesre építették a tömbházakat, a nyereségnövelés érdekében. 2010 után már csak három családi ház maradt meg, kettőt, köztük a sarokházat is, pár évvel ezelőtt rombolták le. Az ott épült lakóépület aljában most az Evropa pékség fogadja a környék polgárait, több ezren térnek be ide naponta, különösen túlnépesített városnegyeddé vált a környék. A Dusán cár utca másik oldalán, az Arany János utcában is kiépült egy teljesen új lakónegyed, úgyhogy a városnak ebben a részében most már éppen semmi sem utal arra, hogy bő fél évszázaddal ezelőtt még egy teljesen másmilyen Újvidék létezett itt a vasúti vágányok mentén.