2024. április 19., péntek

Nem sok a jó hír a mezőgazdaságban

Súlyos következményei vannak az aszálynak az agráriumban – hangzott el a Topolyai Gazdakör vasárnap megtartott ülésén, ahol Barcsik Márta, a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat növényvédő szakembere az aktuális teendőkről beszélt. Radomir Šuša mezőgazdasági mérnök az árpa, a búza és az olajrepce terméseredményeiről számolt be. Branko Dudić, a Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója a társastermelői szerződések megkötésével kapcsolatban tájékoztatta a jelenlévőket.

Radomir Šuša részletesen beszámolt az árpa, a búza és az olajrepce idei terméseredményeiről. Az ismertetett eredmények alapján az általuk teljes agrotechnika mellett gondozott mintaparcellákon a búza átlaghozama szinte sehol sem érte el az 5 tonnás hektáronkénti átlagot. Ami az árpa terméseredményeit illeti, ez a gabonaféle valamivel jobban termett, ugyanakkor például a sörárpa esetében magasabb volt a fehérjetartalom, ami nemkívánatos minőségi paraméter a malátagyártás során. A repce esetében általában valamivel 2 tonna felett alakultak hektáronként a hozamok.

Barcsik Márta az aktuális növényvédelmi teendőkről szólva elmondta, hogy a mostani kánikula körülményei között az úgynevezett totál herbicidek használata nem ajánlott, ugyanis nem megfelelő módon fejthetik ki hatásukat. A tarló gyomirtása esetében a kivárást javasolta, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy míg korábban a vegyszeres permetezést az esti órákban javasolták elvégezni, most már esetleg csak a hajnali időszakban adódik erre lehetőség. A vegyszerek kijuttatása ugyanis 25 fok feletti hőmérséklet esetén nem ajánlott.

Branko Dudić elmondta, hogy a napraforgó felvásárlási ára egyelőre ismeretlen. Korábban 100 dinárról, illetve még 100 dinár feletti kilogrammonkénti árról is beszéltek, de a jelenlegi helyzet alapján a felvásárlási ár ennél akár sokkal alacsonyabb szinten alakulhat a betakarítás kezdetén. A szakemberek arra is figyelmeztettek, hogy nem ajánlatos vaktában műtrágyázni, főleg a jelenlegi műtrágyaárak mellett, de egyébként sem. Fontos a talajelemzés, amit a topolyai önkormányzat támogatásának köszönhetően a gazdálkodók idén is ingyenesen végeztethetnek el. Az ülésen nem szerepelt napirenden, de több termelő felszólalt a jelenlegi körülmények között fokozott figyelmet igénylő, a vízzel, vízellátással kapcsolatos problémákat ecsetelve. Ők ígéretet kaptak, hogy a közeljövőben behatóbban foglalkoznak majd ezzel a fontos témakörrel is.