2024. április 23., kedd

A honfoglalás szellemében

Második alkalommal szervezték meg Bajsán a Délvidéki Ősök Napját

A Bács-ér völgye, az egykori téglagyár fákkal benőtt, füves, löszfallal behatárolt területe adott otthont másodszor is Bajsán a Délvidéki Ősök Napja elnevezésű rendezvénynek, a helyi házigazdák, a Magyar Turán Szövetség, illetve a Délvidéki Turán társszervezésében. A honfoglalás kora iránt érdeklődők több jurtában tudtak betekintést nyerni az akkori életformába, a használati tárgyak és a fegyverek világába. A jelenlevők a kézművesvásár mellett táltosdobolást láthattak, valamint a középkort megelevenítő hagyományőrzők harcát, akik korhű öltözékben igyekeztek időutazásra invitálni a közönséget. A szabadtéri színpadon megtartott művelődési program keretében a Testvériség Művelődési Egyesület szakcsoportjai, valamint zentagunarasi vendégek léptek színpadra. Előtte a rendezvény hivatalos megnyitója keretébenBíró András Zsolt antropológus-humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, Lackovics Károly, Bajsa tanácselnöke és Kókity Erika, a házigazda Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonya köszöntötte a jelenlevőket.

– Az idei rendezvényünkön 120 hagyományőrzőt köszönthettünk, volt, akit korhű öltözékben, volt, akit harcosként, illetve lovas íjászként. Vendégeink az egész Kárpát-medencéből és egész Vajdaság területéről érkeztek, az érdeklődő közönségünk pedig a faluból és a környező településekről. Nem titkolt célunk volt népszerűsíteni a bajsaiak nagy ünnepét, a Prélót is. A programunk zavartalan lebonyolításához hozzájárultak a falubeli civil szervezetek képviselői, akiknek a helytállására, önzetlen segítségére más programok alkalmával is számíthatunk. Hálásak vagyunk a helyi közösség és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásáért is. Az idén már jelentkeztek hozzánk termékeikkel a kiállítók. Azoknak, akiknek a jelentkezését ezúttal nem tudtuk elfogadni, mert nem kézműves termékkel érkeztek volna, lehetőségük lesz a bajsai búcsúban árulni a portékáikat – nyilatkozta Kókity Erika.

A Felföldi Dalia Iskola csapata (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Felföldi Dalia Iskola csapata (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvényen páncélokba, láncingbe és vastag szövetruhába öltözött felvidéki, székelyföldi, csongrádi és tolnai hagyományőrzők gyalogos harci bemutatót tartottak. A Felföldi Dalia Iskola harci prezentációja előtt a csapat vezetője, Kopecsni Gábor, aki Gömörpéterfaláról érkezett Bajsára, elmondta, hogy 2008 óta igyekszik összefogni a hagyományos népi, magyar harcmodor iránt érdeklődőket.

–Inkább harcművészként jellemezném magunkat, mint hagyományőrzőként, mert az, amivel foglalkozunk, kutatási munkákon alapszik. Jómagam 15 éve igyekszem felkutatni a múlt foszlányait azoktól, akik még emlékeznek a régi népi harci mozdulatokra. Ez alapján épült fel az iskola tananyaga és a vizsgarendszere. Nincs meghatározott korszak, amiből merítünk, de például a nomád időszakig előszeretettel nyúlunk vissza. Ennek az időszaknak a tipikus fegyverei az íj vagy a szablya. Népi fegyverekkel is élünk, ostorral, bottal és fokossal, ezek például a mai napig munkaeszközként is funkcionálnak a pásztoroknál. A botos táncból például többféle harci fogás, párbajszerű összecsapás vezethető vissza – mesélte Kopecsni Gábor, aki elárulta, hogy a hőség nem könnyítette meg a dolgukat, de egy-egy bemutató alkalmával olyan átszellemült, adrenalinnal túlfűtött állapotba kerülnek, hogy semmi sem jelenthet akadályt a négytagú csapat számára.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényt idén is megtisztelte jelenlétével Bíró András Zsolt antropológus-humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, aki a Bugac-pusztán megrendezésre kerülő Kurultáj, illetve az Ősök Napja fő szervezője is egyben. A bajsai rendezvény alkalmat adott számára meghívót intézni valamennyi jelenlevőhöz, hogy látogassanak el az augusztus 12-e és 14-e között Bugac-pusztán megrendezendő találkozóra, a Kurultájra. A találkozóra ellátogatott Szatmári Adrián polgármester és Tomik Nimród, a képviselő-testület alelnöke is.

A szombati rekkenő hőség után este a Tabulatúra középkori magyar zenét játszó csapat koncertezett, vasárnap pedig több harci bemutatót megismételtek, illetve íjászversenyt tartottak.

Nyitókép: Korabeli fegyvereket, használati tárgyakat, a háztartás eszközeit lehetett megtekinteni a jurtákban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)