2024. április 24., szerda
DOROSZLÓ

Felszentelték az emlékkeresztet a Tájháznál

Július 23-án felszentelték az emlékkeresztet Doroszlón, a Tájház épülete előtt, a Žarko Zrenjanin utcában, régi nevén a Szentkút utcán.
Ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, esperes plébános szentelte fel a többféle fából és bádogos munkával készült emlékkeresztet, amelyet Raj Rozália néprajzkutató, a Tájház tulajdonosa és két lánya, Bálint Kinga, Kokotović Rita, továbbá a barát, a kolléga, Nagy István állíttatott. A jeles esemény közreműködői: Joseph Vogrinc atya, továbbá a doroszlói Szent Imre Herceg Egyházközség, a Klemm Valéria által vezetett kórus, valamint a Szent György Lovagrend helyi tagjai.
Raj Rozália az emlékkereszt felállításának körülményeiről, annak szimbólumértékéről a következőképenn nyilatkozott: – Nyilvánvaló, hogy a vallásos ember kötődik a vallási szimbólumokhoz is. Itt, a faluban úgy nőttem fel, hogy a nagyszüleim a Szentkúttól számított hetedik házban laktak. Teljesen természetes volt, hogy amikor a határba indultunk, befordultunk, egyet imádkoztunk és úgy mentünk ki dolgozni. A határban is voltak keresztek, de nekünk nem volt arra földünk. Amikor az ismerősünk, Resch György betegeskedett és egyik szobájában ott volt a kereszt, ezzel a pléh Jézuskával, amely valaha a földjük végén állt, a szülei akkor már nem éltek, és nem volt aki gondozza a keresztet, ezért behozatták otthonukba. Elanyagiasodott világunkban nagyon jó, ha az ember vallásos. Úgy gondoltam, szép és építő dolog lehet, ha az itteni vagy az idelátogató emberek végigmennek a Szentkút utcán, és látnak egy keresztet, amely minderre emlékeztet bennünket. Ez egy maradandó dolog, amely generációkon keresztül itt állhat, ha az égiek is úgy akarják. A keresztet szabadkai mesteremberek készítették, a megfeszített Krisztus mellett a hétfájdalmú Szűzanya motívuma is megjelenik rajta. Így emlékezünk és ezzel a felirattal állíttattuk: – Urunk dicsőségére, hálából és köszönettel a sok jóért, amit kaptunk és ha történt rossz is, volt, aki segített valahogy túljutni mindazon. Az elődeim is arra tanítottak, hogy legyen egy olyan kapaszkodó az életben, akihez mindig fohászkodhatunk. A Szentkútra is kérni, könyörögni és hálát adni járnak a hívő emberek. Ez a szimbólum szintén minderre emlékeztet bennünket – hallottuk Raj Rozáliától.
A keresztszentelést követően hálaadó szentmisét mutattak be a Doroszlói Szentkút kegytemplomában.