2024. március 29., péntek

Nemzetközi konferencia a Rátgéber-akadémián

Nemzetközi kosárlabda-konferenciát rendeztek a hétvégén Pécsen a Rátgéber Kosárlabda Akadémián. „A Nemzeti Kosárlabda Akadémia az infrastruktúrát illetően csúcskategóriás, ez pedig egy topesemény. A célunk az, hogy aki ide eljön, azt mondhassa, több és jobb lettem, mint tegnap voltam” – idézi a szervezők közleménye a pécsi női csapattal korábban kilenc bajnoki címet szerzett Rátgéber Lászlót.

„Mindenféle túlzás nélkül mondhatom, hogy amit itt láttam, ahhoz fogható nincs a világon! Fantasztikus, hogy milyen körülmények között képezhetik itt a tehetségeket egy kiváló szakember, Rátgéber László vezetésével” – fogalmazott az amerikai Davidson Wildcats egyetemi csapatának mestere, Robert McKillop, akinek a kezei közül került ki a világsztárrá fejlődő Stephen Curry.

A két nap során közel húsz elméleti és gyakorlati előadást hallgathattak, nézhettek meg a jelenlévők, akik nagyon értékes tudásanyaggal lettek gazdagabbak. Az esemény sztárvendége, Nick Nurse a 2018/19-es szezonban bajnoki címig vezette a Toronto Raptorst az NBA-ben, 2020-ban pedig ő lett az év legjobb edzője a tengerentúlon.

NBA

Philadelphiában új csarnokot akarnak

Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) szereplő Philadelphia 76ers bejelentette, hogy magánfinanszírozásban új csarnokot építene. Az első tervek szerint az új aréna, a 76 Place 1,3 milliárd dollárból valósulna meg, méghozzá a pennsylvaniai város központjában. Az építkezés azonban nem az elkövetkezendő években kezdődik majd, ugyanis a jelenlegi elképzelések szerint a klub a 2031/32-es szezontól költözne az új létesítménybe, amely egyben egy szórakoztató-központ is lenne.

 A 76ers 1996-os átadása óta a Wells Fargo Centerben játssza hazai összecsapásait, és éppen 2031-ig áll szerződésben a létesítménnyel, amelyet közösen használ a Philadelphia Flyers jégkorongcsapatával. Az aréna jelenleg 350 millió dolláros külső és belső felújítás alatt áll.

Hosszú távú szerződés a Phoenix edzőjével

A Phoenix Suns hosszú távú szerződést kötött Monty Williams vezetőedzővel. Az ESPN amerikai sportcsatorna beszámolójában arról nincs szó, pontosan mennyi időre szól az új kontraktus. Az 50 éves tréner – akit az előző idényben a liga legjobb edzőjének választottak – eredeti, 2019-ben kötött szerződéséből még két szezon volt hátra. Williams 2021-ben nagydöntőbe vezette a Sunst, amellyel a legutóbbi alapszakaszban klubcsúcsot jelentő 64/18-as győzelmi mutatóval zárt, a playoffban azonban a nyugati főcsoport elődöntőjében 4:3-as összesítéssel búcsúzott a Dallas Mavericksszel szemben.