2024. március 29., péntek

Johnson vitatja a világcsúcsot

Az atlétika-világbajnokság utolsó napján a női 100 méteres gátfutás szolgáltatta a fő beszédtémát, hiszen a számban Tobi Amusan kétszer is világrekordot jegyzett – az első elődöntőben elért 12,12-es eredménye lett az új csúcs, mivel a később aranyérmet érő 12,06-ot a túl erős hátszél miatt nem hitelesítették. De nem csak a nigériai ért el remek eredményt, aminek kapcsán a 200 és a 400 méter egykori királya, Michael Johnson a 24 fő részvételével lezajlott elődöntők után hangot is adott gyanakvásának a közösségi oldalán.

„Nem hiszem, hogy helyesek az idők 100 méter gáton. Nyolc századdal megdőlt a világcsúcs, tizenketten egyéni csúcsot, öten országos csúcsot futottak. Cindy Sember az országos rekordja után úgy nyilatkozott, hogy lassúnak érezte a futását. Még az atléták is megdöbbentek.” A BBC kommentátorcsapatát erősítő amerikai sztár szerint további gyanúra ad okot az a furcsaság, hogy a második elődöntő eredményeit utólag egy tizeddel jobbnak hozták ki, mint amit a befutónál mutatott az óra. A szervezők nem reagáltak Johnson felvetésére, ami azt sugallja, hogy mindent rendben találtak a technikával.

Közben arra is fény derült, hogy Amusan a világraszóló eredményeit nem is olyan cipőben futotta, amit a gátfutók igényeihez szabtak. A rövidtávokon általában merevebb cipőt használnak az atléták, a nigériai viszont saját elmondása szerint egy korábbi sérülés miatt puhább lábbelit kért az Adidastól: olyat kapott, amit a hosszútávfutók számára fejlesztettek, a gyártó szerint szuperkönnyű habbal ellátott, és lehetővé teszi a korábbi határok átlépését a sportolók számára. Lehet, hogy ezúttal a rossz cipő volt a jó választás?