2024. április 20., szombat

Kiszáradnak a folyók

A Duna vízhozama a korábbi átlagnak egyharmada

Nemcsak vidékünkön és Magyarországon, hanem szinte az egész Kárpát-medencében aszály dúl. A 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet és a csapadékhiány katasztrofális következményekkel jár a mezőgazdaságban. A romániai Maszol.ro portál arról ír, hogy a Duna vízszintjének jelentős csökkenése miatt elfogyott az öntözésre alkalmas víz Teleorman, Olt és Dolj megyében – közölte hétfőn Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A Dunából táplált öntözőcsatornákban a felhasználhatósági szint alá csappant a víz, és a csatornák kotrása sem oldotta meg a vízhiányt. „Zimniceánál a Duna-árok egy része stranddá változott” – írta a miniszter.

Az országos hidrológiai és vízgazdálkodási intézet előrejelzése szerint ezen a héten a Duna vízhozama a korábbi júliusi hónapok átlagának (5350 köbméter/másodperc) egyharmadára csökken (1850 köbméter/másodperc).

Északon, Szlovákiában a rendkívüli hőség miatt kiszáradt a Bódva folyó 15 kilométeres szakasza – olvasható a felvidéki lapokban. A folyó medrében egyetlen csepp víz sem maradt, amire eddig sosem volt példa.

Két évvel ezelőtt árvízzel küzdöttünk, ma pedig teljesen kiszáradt a folyó. Ezek szélsőségek: egyszer árvízzel, máskor már kiszáradással van dolgunk – mondta Slavomír Borovský, Szepsi polgármestere.

A folyó vízszintje már a korábbi években is csökkent a szárazság miatt, de még egyszer sem párolgott el teljesen. A halaknak esélyük sem volt, gyakorlatilag kipusztultak.