2024. április 20., szombat

Kánikulára ítéletidő

Változékonyabb lesz, de marad 30 fok felett

Két, az egész országra érvényes figyelmeztetést is kiadott tegnap a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ). Az elsőben a magas hőmérsékleti értékekre hívta fel a figyelmet, miszerint ma helyenként a 39 Celsius-fokot is elérheti a napi maximum. A másik az ítéletidők kialakulását taglalja, és a mai és a holnapi napra érvényes. Eszerint ma az esti órákban alakulhatnak ki heves, erős széllel és jégveréssel kísért záporok, zivatarok, először az ország északi és északnyugati területein, majd az éjszaka folyamán fokozatosan az egész országban.

Az előrejelzés szerint holnap kisebb lehűlés következik be az esőzéseket hozó légtömegek miatt, a legalacsonyabb hőmérséklet 19, a legmagasabb nappali 31 fok körül alakul. Még előfordulhat helyenként csapadék. Csütörtökön és pénteken ismét melegebb lesz, 18 fok lesz a legalacsonyabb és 33, illetve 35 fokos lesz a legmagasabb délutáni hőmérséklet. Szombaton ismét változékonyra fordul az időjárás, esők, záporok, zivatarok várhatók, de továbbra is 30 fok feletti értékekkel kell számolni. Vasárnap és hétfőn is marad a változékony idő, s 16 fokos minimális és 29 fokos maximális hőfokkal kell számolni.

Továbbra is érvényben van a folyók alacsony vízállása miatt kiadott figyelmeztetés, miszerint a Dunán, valamint Mitrovicánál és Šabacnál a Száván is alacsony vízszint alatti hajózási értékekkel kell számolni 29-éig. Az Óbéga, a Jadar, a Mlava, a Kolubara és a Jablanica folyók szintje továbbra is biológiai minimumon van.