2024. április 23., kedd

Az USA lett a legnagyobb LNG-exportőr

Az amerikai cseppfolyósított gáz 71 százaléka Európába érkezik

Az Oroszország elleni uniós szankciós politika a gázpiacon meghozta első látványos eredményét: az idei év első felében – megelőzve Katart és Ausztráliát – az Egyesült Államok volt a cseppfolyósított földgáznak (LNG) a legnagyobb kiszállítója a világon – derül ki az ország energiainformációs hivatalának (EIA) közléséből.

Az amerikai LNG-kivitel az idei első fél évben 12 százalékkal haladta meg a múlt év második felében elért értékeket, napi 11,2 milliárd köblábra nőtt, ami majdnem egyharmad milliárd köbméter. Még inkább figyelemreméltó, hogy mintegy napi 1,9–2,1 milliárd köblábbal (50–59 millió köbméter) nőtt az exportkapacitás is tavaly novemberhez képest. Mindez a tájékoztatás szerint magasabb, mint a két másik LNG-nagyhatalom, Katar és Ausztrália exportja ugyanebben az időszakban.

Az amerikai kivitel 71 százaléka Európába és Nagy-Britanniába irányult, a térség LNG-importjának a 47 százalékát adva, megelőzve az európai LNG-piac 15 százalékát adó Katart, a 14 százalékot lefedő Oroszországot és az együttesen 17 százalékot szállító négy afrikai országot.

Európa a szankciós politika miatt vált az amerikai cseppfolyósított gáz legnagyobb vásárlójává, amelyből azonban nem áll rendelkezésre akkora mennyiség, amivel helyettesíteni lehetne a vezetéken érkező orosz gázt. A 2023-ra a 17 százalékos növekedést váró becslések szerint a teljes amerikai exportkapacitás még mindig csak mintegy 130 milliárd köbméter lesz, miközben Európa évi 150–200 milliárd köbméternyi orosz gázt kíván pótolni.

A következő fél évben ráadásul kevesebb szállítmány fogja elhagyni Amerikát a freeporti LNG-terminál kényszerszünete miatt.