2024. április 19., péntek

Megdrágulnak a lakáshitelek

Jelentősen nőhetnek az euróalapú hitelek törlesztőrészletei

Az Euribor, az európai irányadó bankközi kamatláb emelkedése hatással lesz azokra a polgárokra, akik euróban vesznek fel hitelt.

Jelenleg a hazai bankkölcsön 45,5 százaléka euróalapú, s 79,2 százalékuk változó kamatozású hitel – közölte a Szerb Nemzeti Bank (NBS). Azok a polgárok, akik euróalapú lakáshitelt törlesztenek, most aggódnak az Euribor növekedése miatt, ugyanis az Európai Központi Bank (ECB) kamatemelése miatt a lakáshitelek is drágábbak lesznek. Az ECB múlt héten 50 bázisponttal 0,50 százalékra növelte meg a kamatlábakat, ami az első ilyen mértékű emelés 2011 júliusa óta. Ez valószínűleg csak az irányadó kamat emelésének a kezdete.

Az ECB kamatemelése kihathat a hazai pénzügyi piacra a kamatlábakon keresztül, és az euróhoz kötött kölcsönöket érinti majd. A június végi adatok alapján a lakossági hiteleknek 45,5 százaléka euróalapú (54,4 százalék a dinár alapú), a gazdaság hiteleinek pedig mintegy 77 százaléka (22,5 százalék a dináralapú).

A kamatláb csak a változó kamatozású hitelek esetében változik meg, a fix hitelek esetében, amelyeknek a 22 százaléka euróhoz kötött, nem változik a törlesztőrészlet. A törlesztés költsége a változó kamatozású hitelek esetében a kamatláb magasságától függ, valamint attól, hogy mikor vették fel a kölcsönt, és milyen időszakra.

Az euróalapú, fix kamatozású lakossági hitel 20,5 százalékot tesz ki, a gazdaság hitelei pedig 22,3 százalékot. Figyelembe véve azonban, hogy az ECB bejelentett kamatemelése mérsékelt, nem azzal számolni, hogy jelentősebben növekednek a kamatlábak és a törlesztőrészletek. A gazdaságnak újonnan jóváhagyott euróalapú hitelek átlagos kamatlába májusban 2,4 százalék volt, és nem változott 2021 végéhez képest. A lakossági hiteleknél ez a kamatláb 3,6 százalékot tett ki, és 0,2  százalékponttal magasabb a múlt év végéhez képest – közölte az NBS.

Az infláció növekedése miatt az eurozónában arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank folytatja a szigorúbb monetáris politikát és az Euribor emelését. Az NBS illetékesei elmondták, hogy az ECB következő ülésein is számítanak a monetáris feltételek nehezülésére. A cél ugyanis az, hogy az infláció középtávon kétszázalékos legyen. A szakértők úgy vélik, hogy azok a polgárok, akik hitelt vettek fel akkor, amikor az Euribor értéke a minimumon volt, megérzik a törlesztőrészlet növekedését ősszel.

Aki tavaly lakáshitelt vett fel, akkor, amikor a hat hónapos Euribor értéke mínusz 0,54 százalék volt, annak a kamatláb 2,5 százalékot tett ki eddig. Jelenleg az Euribor értéke 0,63 százalék, így a kamatlába mintegy 3,6 százalékra módosítható, ami 44 százalékos növekedés – tette közzé a Twiterren Goran Radosavljević közgazdász.