2024. április 23., kedd

„Védjük meg a határainkat”

Az illegális bevándorlás ellen tüntettek Szabadkán

Szombaton Szabadka központjában tüntetést szerveztek, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az ország vezetése fordítson nagyobb figyelmet az illegális bevándorlókra, akik továbbra is nagy számban vannak jelen az észak-bácskai városban és a hozzá tartozó kültelepüléseken. A résztvevők petíciót indítottak, ugyanakkor egy nyílt levet is megfogalmaztak, amelyben az ország vezetőitől a probléma megoldását követelik.

Július másodikán a Szabadkához tartozó makkhetes helyi közösség területén fegyveres leszámolásra került sor a migránsok között. Az eseményeknek hivatalosan egy halálos áldozata volt, ám a helybeli polgárok elmondása szerint körülbelül húsz holttestet szállítottak el a környékről. Azóta a makkhetesi lakosok minden szombaton összegyűltek a helyi közösségük központjában, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a belügyi szervek, illetve a köztársasági és városi hatalom tehetetlenségével szemben, ugyanakkor arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a lakosok nem érzik magukat biztonságban. A tüntetésekre most szombaton már nem a Makkhetes helyi közösségben, hanem Szabadka központjában került sor. A megmozduláson mintegy százötven polgár vett részt. A rendezvényen a résztvevők egy petíciót is aláírtak, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az ország vezetése helyezze át a városban lévő befogadóközpontot. Emellett a szervezők egy nyílt levelet is megforgalmaztak a Szerb Köztársaság kormánya irányába: „A migránsok és Szerbia polgárai életének védelme érdekében követeljük, hogy a megfelelő távolságú határzónában, a magyar határ menti községek teljes területére határozzanak meg egy tilalmi zónát, ahova a migránsok nem mehetnek be, és amin belül nem mozoghatnak” – áll többek között a levélben.

Újságírói kérdésre Željko Častvan, a szervezők egyike nyilatkozott a követeléseikről.

– Szabadka polgárai, és nem csak a makkhetesi helyi közösség lakói, nem érzik magukat biztonságban. Azt szeretnénk elérni, hogy a szerbiai államvezetés határozzon meg egy 30–35 kilométeres határmenti sávot, ahova a migránsok nem léphetnek be. A hírek arról szólnak, hogy Magyarország tovább erősíti a déli határait, így ezeknek a bevándorlóknak immár semmi okuk nem lesz itt tartózkodni. Emellett azt követeljük az állam vezetőitől, hogy védjék meg az országunk határait, ugyanúgy, ahogy Magyarország is teszi. Eddig csak arról szóltak a hírek, hogy a migránsok délről érkeznek Szerbiába, de olyan információink is vannak, hogy a keleti határokon keresztül is jönnek – fogalmazott az aktivista, aki hozzátette, hogy mind a köztársasági, mind a helyi vezetés halottnak tetteti magát az ügy kapcsán. A szervezőknek tízezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy ügyük a köztársasági parlament elé kerüljön, és az aláírásgyűjtést a jövőben más településekre is kiterjesztik.

A tüntetésen több felszólaló is elmondta a véleményét.