2024. március 29., péntek

Nem vagyunk alábbvaló nemzet

Pintér József kötetét mutatták be Péterrévén

Pintér József…és megszólaltak a szülőföld néma sebei című kötetének bemutatóját tartották meg szombaton az óbecsei Népkönyvtár péterrévei fiókkönyvtárában. A kiadvány a Péterrévén történt 1944–45-ös partizánterror eseményeit dolgozza fel. A péterrévei születésű szerző a péterrévei helytörténetet és az 1944–45-ös eseményeket több mint 10 éven át kutatta és vette nyilvántartásba, mindennek eredménye pedig egy 550 oldalas, apró részleteket is tárgyilagosan feldolgozó és ismertető könyv. A rövid életrajzi összefoglalót követően Pintér József eddigi munkásságát összegezve elmondta, hogy a történelem, ezen belül pedig a nemzeti történelem iránti érdeklődése már gyermekkorában megmutatkozott. A szerzővel Szabó Attila, a péterrévei Falunkért Ifjúsági Csoport elnöke beszélgetett.

– Kutatásaimat a Délvidéken kisebbségbe kényszerült, megfélemlített magyarság önkéntes némasági fogadalmának feltöréséért és bátorításukért végeztem, hogy nyilvánosan is emlékezzenek és emlékeztessenek ártatlan mártírjainkra, mert nem vagyunk alábbvaló nemzet a körülöttünk és velünk élőknél. Ebbe a kötetbe nem fért bele mindaz, amit nekem a szülőfalum néma sebei elmondtak. Nem kerülhettek be a kötetbe az egykor 12 ezer lélekszámú település lakossága jó hét évtized alatt történő felére csökkenésének oka és okozóinak ismertetése mellett olyan lényeges adatok, mint a 322 azonosított elűzött, kitoloncolt és elmenekült magyar, az elmenekült vagy haláltáborba hurcolt 104 német, a német parancsra elhurcolt 272 zsidó, továbbá az erőszakkal leépített magyar oktatás háború alatti helyreállításának 37 úttörője és a magyar művelődési életet a két nagy háború között, hátrányos helyzetükből is lelkesen ápoló és támogató emberek névsora. Kimaradtak még a mártírok és megszökötteknek nevezett menekültek vagyonának elkobzását tanúsító levéltári névjegyzékek, valamint egyéb okiratok és fényképek fénymásolatai is. Mindezek kiegészített szövegű elmondása céljából megkezdtem egy újabb kötet megírását, és ha Isten erővel és egészséggel segít, tavaszig elkészül, és remélem, hogy kiadót is találok rá – fogalmazott Pintér József.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idén januárban életműdíjjal tüntette ki Pintér Józsefet. A Magyar Életfa díjat az 1944/45-ös szenttamási és péterrévei tragikus eseményekre vonatkozó adatok módszeres gyűjtéséért, feltárásáért és dokumentálásáért vehette át a jelenleg Röszkén élő helytörténész.