2024. március 28., csütörtök

Utánpótlással a stabilabb Rohamért

A magyarcsernyei Roham Labdarúgóklub a fennállásának 100. évfordulóját díszüléssel ünnepelte meg

Pénteken este a Roham Labdarúgóklub a fennállásának 100. évfordulója alkalmából megtartotta jubileumi díszülését. A rendezvényre meghívták mindazokat a valamikor itt futballozó játékosokat, akik legalább két-három idényt töltöttek a csapatban, és valami maradandót alkottak, valamint a környező és a baráti klubok képviselőit, a település és a község elöljáróit, a hazai és a Magyar Labdarúgó-szövetség képviselőit. A díszülést megelőzően a kultúrotthonban fényképkiállítás nyílt meg, amely bemutatja a klub 100 éves történetét.

Dr. Tóth László és felesége, Kornélia új mezeket vásárolt az U17-es csapatnak (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Dr. Tóth László és felesége, Kornélia új mezeket vásárolt az U17-es csapatnak (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Történelmi visszatekintőt Csányi Mihály nyugalmazott iskolaigazgató, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a klub egykori játékosa és elnöke tartott, aki a futballnak köszönhetően költözött Magyarcsernyére.

Csányi Mihály nyugalmazott iskolaigazgató, valamikori futballista történelmi beszámolót tartott (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Csányi Mihály nyugalmazott iskolaigazgató, valamikori futballista történelmi beszámolót tartott (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Az első magyarcsernyei labdarúgó-egyesület 1922-ben alakult meg Sloga néven. Eleinte a falu keleti részén játszottak a fiúk, közvetlenül a kisvasút mellett. A faluszéli házaknál öltöztek át a legények. Az első 1922-ben készült csoportkép tanúskodik arról, hogy egyforma öltözékben álltak ezek a marcona legények. Konkrét adatok, feljegyzések nincsenek arról, hogy kik lehettek az ellenfeleik, a legvalószínűbb az, hogy meghívásos alapon működtek a meccsek, a környékbeli falvak fiait hívták meg, vagy látogattak el hozzájuk. Hogy minél több látogatót vonzzanak ki a meccsekre, kerékpárversenyeket is rendeztek, és természetesen a falu összes akkor működő kocsmájában fogadásokat is lehetett kötni – mesélte Csányi Mihály a kezdetekről, majd kitért az 1930-as évekre: – Az 1930-as évek a hőskor, az akkor játszókat pedig az első aranycsapatként emlegetik. Az évtized végére 160 tagja volt a sportegyesületnek. Először fizettek edzőnek, Tóth Harsányi Sándornak, aki Zsombolyáról jött hetente háromszor, a legenda szerint kerékpárral. 1939-ben NSK lett a Slogából, a Roham nevet a csapat 1942-ben vette fel – emlékezett vissza a nyugalmazott iskolaigazgató, valamint arra is kitért, hogy mi mindenre volt szüksége a helyi klubnak ahhoz, hogy igazán jó csapat legyen: – Hogy mennyire komolyan vették a helyi fiatalok a labdarúgást, az is bizonyítja, hogy a vezetőséget is komoly, tekintélyes emberek alkották, iparosok, kereskedők, jómódú földművesek, a falu orvosai, tanítók. 1945/46 telén újjáalakult a klub, és egy 1949-es jegyzőkönyvi adat szerint abban az évben 45 regisztrált tagja volt a klubnak. Ugyanebben az évben a focisták úgy döntöttek, hogy még egy futballpályára van szükségük, a falu nyugati bejáratánál. A stadion közadakozásból és önkéntes munkával épült fel. A pályaavatót 1950. június 8-án tartották, a szerbcsernyei Budućnosttal mérkőzött meg a Roham. A 60-as évek derekán mélypont következett. Sokan elvándoroltak, habár voltak jó generációk, amelyek játszottak az ifjúsági csapatokban, majd beléptek a felnőttcsapatba. A Rohamnak akkor volt mindig igazán jó csapata, amikor az iskolában a tanítók már egész kicsi korukban elkezdték futballal foglalkoztatni a gyerekeket, akik felnőtt korukban beléptek a felnőttcsapatba – zárta gondolatait Csányi Mihály.

Tanók Tamás, a Roham elnöke a jelenről beszélt. Kiemelte, most a felnőttegyüttes mellett két utánpótláscsapatban is folyik a munka, az U10-esben és az U17-esben.

Tanók Tamás, a Roham elnöke (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Tanók Tamás, a Roham elnöke (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Nem áll a szándékomban panaszkodni, de mindenki számára ismeretes, hogy manapság egyre nehezebb működtetni és fenntartani egy labdarúgóklubot, nehéz megteremteni a megfelelő anyagi és szakmai feltételeket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy klubunk jövőjét is biztosítsuk. Egy ennyi ideje működő klubot nem szabad csak úgy magára hagyni. Jelen pillanatban két utánpótlás-korosztályban folyik a munka, és ha minden jól megy, a következő szezontól mindkét együttesünk versenyezni fog ligában, természetesen a felnőttcsapat mellett. Az U19-es együttesünk a Tisza Menti Ligában, az U10-es pedig a Begaszentgyörgy–Nagykikinda Községközi Ligában. Ilyen jó ideje nem történt, esetleg valamikor nagyon régen, a közelmúltban ez először tavaly fordult elő. Köszönhetően a TSC-vel való együttműködésünknek, gördülékenyen megy az edzők juttatásának a biztosítása. Célunk, hogy minél több saját nevelésű játékost építsünk be a felnőttcsapatunkba, rövidebb és hosszabb távon is – hangsúlyozta az elnök.

Sokan keresték és meg is találták önmagukat egy-egy fotón (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Sokan keresték és meg is találták önmagukat egy-egy fotón (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója számolt be napilapunknak arról, hogy milyen segítséget nyújt akadémiájuk alközpontjaik számára.

– A Roham tavaly óta része az alközponti rendszerünknek, melynek a TSC a központja. Összesen 21 alközpontunk van, melyeket eszközökkel támogatunk, edzőik szakmai képzéseken vehetnek részt, szakmai irányt adunk nekik, besegítünk az edzőik bérébe. A Rohammal nagyon jó kapcsolatunk van, ami abban is megmutatkozik, hogy utánpótláscsapatai részt vesznek a különböző tornáinkon. A tehetséges gyerekeket néha külön edzésekre is behívjuk hozzánk, tehát igazán családias a két csapat közötti kapcsolat – avatott be a vezérigazgató.

A díszülésre a kultúrotthon moziterme megtelt (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

A díszülésre a kultúrotthon moziterme megtelt (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

A rendezvény végén köszönőleveleket és díszokleveleket osztottak ki azok számára, akik bármilyen formában támogatták az elmúlt időszakban a labdarúgóklubot. Azokról a volt játékosokról sem feledkeztek meg, akik a pályafutásuk után vezetőségi tagként vagy támogatóként is kiemelkedőt nyújtottak a klubban.

Vastag Sándor és Cékó Attila új labdákat adományozott a klubnak (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Vastag Sándor és Cékó Attila új labdákat adományozott a klubnak (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

A napokban egyébként többen is támogatták valamilyen formában a Roham csapatát. Vastag Sándor és Cékó Attila Angliából érkeztek haza a hétvégére, ők 10 új labdát ajándékoztak a klubnak. A helyi magánfogászati rendelő az U17-es utánpótláscsapatot új mezekkel támogatta. A rendelő orvosa, dr. Tóth László elmondta, hogy valami olyasmivel szerették volna az egyesületet megajándékozni, ami biztos hasznos lesz számukra.