2024. április 24., szerda
FOCI TUSVÁNYOSON

Kárpát-medencei körkép fesztiválhangulatban

A külhoni magyar csapatok vezetői tartottak kerekasztal-beszélgetést

Tusnádfürdőn a múlt héten nehéz lett volna olyan témát találni, amelyet nem érintettek a különböző panelbeszélgetések. A sportos ügyek zömét a Buzánszky Jenő nevét viselő sportteraszon tárgyalták ki, és az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó beszélgetés az volt, amelyen a Kárpát-medencei magyar focicsapatok vezetői, elnökei és tulajdonosai vettek részt. Az egyetlen anyaországi klubként a Ferencváros képviseltette magát Kubatov Gábor elnök révén, rajta kívül az asztalnál ült Zsemberi János, a topolyai TSC elnöke, Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK elnöke, Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa, valamint Kelemen Árpád, a sportgazdasági ügyekkel is foglalkozó PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég vezetője, míg a moderálásért Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője felelt.

A kerekasztal résztvevői: Kubatov Gábor, Szöllősi György, Kelemen Árpád, Diószegi László, Zsemberi János és Világi Oszkár (balról jobbra) (Fotó: Ótos András felvétele)

A kerekasztal résztvevői: Kubatov Gábor, Szöllősi György, Kelemen Árpád, Diószegi László, Zsemberi János és Világi Oszkár (balról jobbra) (Fotó: Ótos András felvétele)

Elsőként Kubatov Gábor adott helyzetértékelést, tekintve, hogy pillanatnyilag a Fradi jár a legmagasabb szinten a nemzetközi porondon. A Zöld Sasoknak nehéz feladatuk lesz Pozsonyban a BL-selejtező második fordulójában a 2:1-es hátrányt megfordítani, a klubelnök ugyanakkor elmondta, bíznak a szerda esti bravúrban, főleg úgy, hogy részben hazai közönség előtt lépnek pályára Szlovákiában is. Kubatov elmagyarázta azt a kétélűséget, hogy a Fradi magyar viszonylatban kiemelkedik anyagi lehetőségek terén, a BL-mezőnyben viszont a legutóbbi főtáblás szereplés alkalmával messze a legrosszabb helyzetben volt. Ennek kapcsán rámutatott egy közép-európai liga fontosságára, amely a nagyobb közös piac révén kedvezően hatna a régió labdarúgására. A klubelnök beszélt a hatékony forrásgazdálkodás szükségességéről, valamint arról, hogy minden egyes szakemberi poszton – adatelemzők, orvosok stb. – maximalistának kell lenni, hiszen a hibázás nem fér bele. Megemlítette továbbá azt az előrelépést, amely a focikultúra és a szurkolói viselkedés terén figyelhető meg, és amely téren akár az európai országoknál is jobban áll pillanatnyilag a Ferencváros.

Zsemberi János utalt a legutóbbi bajnoki idény fináléjára, ahol balszerencsés vereséggel maradtak le a – korábban már megjárt – nemzetközi porondról.

Zsemberi János (Fotó: Ótos András felvétele)

Zsemberi János (Fotó: Ótos András felvétele)

Elmagyarázta, a keret építésében jelentős mértékben alapoznak az akadémiai nevelésre, a fiatalokat rendszeresen a csapatba kell építeni, részben azért is, mert a korlátozott anyagi lehetőségek hatványozottan igazak a csapatra, nemzetközi játékosokat nem igazán tudnak vásárolni és megfizetni. Erre az is egy magyarázat, hogy Szerbiában a szomszédos országokhoz képest jelentősen alacsonyabbak a televíziós jogdíjak. A TSC ugyanakkor a szerb átlaghoz képest kiemelkedő körülményekkel – stadion és pálya minősége stb. – rendelkezik a magyarországi támogatásoknak hála, ami azt is megalapozza, hogy rengeteg tehetséges fiatal érdeklődik az akadémia iránt. Fontos továbbá a rendszerépítés, hiszen az országban nagyon sokszor az improvizáció figyelhető meg a vezetésekben, nem gondolkodnak rendszerben, ugyanakkor például a Puskás Akadémiától eltanult módszerekből hosszabb távon sokat lehet profitálni. Szöllősi kérdésére Zsemberi elárulta, történtek egyeztetések arról, hogy Nikolić Nemanja a csapathoz igazol, és van esély a lépésre.

Tömött nézői sorok: nagy érdeklődést váltott ki a különleges beszélgetés (Fotó: Ótos András felvétele)

Tömött nézői sorok: nagy érdeklődést váltott ki a különleges beszélgetés (Fotó: Ótos András felvétele)

A Világi Oszkár vezette csapat ötödször kezdte meg a nemzetközi porondon való bizonyítást. Jó esélyek mutatkoznak rá, hogy csütörtökön bejut a KL-selejtező harmadik körébe a DAC, és egy kis szerencsével a negyedik fordulóban akár a főtábla is elérhető. A Slovan miatt Világi szerint nehéz lesz a szlovák bajnoki cím elhódítása a közeljövőben, de a teljes liga is nagy kihívás, amelyben sok a test test elleni küzdelem, a fizikális foci, ebben egyelőre fejlődnie kell a dunaszerdahelyi gárdának. Világi kifejtette, a kemény munkában hisz, amely előbb-utóbb meghozza az eredményét, és a szurkolótáboruk rendre az utolsó pillanatokig hajszolja őket a meccseken. Ilyen hozzáállással várják a soron következő bajnoki idényt is, a 2023/24-es szezonban pedig a nemzetközi szinten egyértelműen a csoportkört célozzák meg. Beszélt a klubpolitikáról is, mint mondta, nekik sem áll a rendelkezésükre sok forrás a drága játékosok megszerzésére, inkább a fiatalok nevelésében és a rejtett tehetségek és elfelejtett kiemelkedő játékosok megtalálásában hisznek. A klub ugyanakkor relatíve jól áll a költségvetések tekintetében, egyedül a Slovannak van nagyobb mozgástere.

Diószegi László úgy látja, a Sepsi kiérdemelte, hogy a DAC és a TSC mellett említhessék, ezt mutatja a csütörtöki, Olimpija Ljubljana elleni 3:1-es diadal is a Konferencia Liga selejtezőjében. A klub szerinte filmbe illő módon, szó szerint a semmiből, újsághirdetéssel játékosokat verbuválva indult, onnan jutott el a románkupa- és szuperkupasikerig, és a csapat sorozatban hatodik éve az első ligában szerepel. Akadnak ugyanakkor nehézségek, amelyeket esetenként a román szövetségi szervezők gördítenek a csapat elé, jó példa erre, hogy időnként egyedül az ő meccsükre nem visznek VAR-felszerelést, vagy hogy rendre főműsoridőn kívüli időpontokra teszik a meccseiket. A Sepsi OSK számára is fontos a fiatalok csapatba építése, akik közül nemritkán korosztályos vagy akár felnőtt válogatott játékosokat is adnak.

Nem csak a labdarúgóvilág nagyjait vonzotta a kerekasztal… (Fotó: Ótos András felvétele)

Nem csak a labdarúgóvilág nagyjait vonzotta a kerekasztal… (Fotó: Ótos András felvétele)

Kelemen Árpád elmondta, a Kárpát-medencei magyar sportban, így a fociban hatalmas lehetőségek vannak a különböző együttműködések révén, az előnyöket pedig úgy érdemes kihasználni, hogy a fenntarthatóságot is megőrizzük, nehogy visszaköszönjön a korábban már tapasztalt nehéz gazdasági időszak. Magyarázata szerint négy fő bevételi forrása lehet egy csapatnak, elsősorban persze a közvetítési jogok, majd a kereskedelmi bevételek, a meccsnapi bevételek és egyes klubok esetében a játékostranszferek. Ezek mentén lehet fejleszteni a csapatokat, illetve a pozitív példákból, a szakember itt megemlítette a szerb és a horvát nevelést, amelyből nagy profitot termelnek ezek a labdarúgó-kultúrák. A magyar csapatoknak az utánpótlás-nevelésben és a nézőszámban, illetve az ebből fakadó szponzori és közvetítési pénzek terén vannak lehetőségeik.