2024. március 29., péntek

Forgatós táncokkal indítottak

E héten is két nyári tábor zajlik a VM4K szervezésében Szabadkán – A Mindenki tánca elnevezésű tánctáborban 18-an vesznek részt

Tegnap újabb két tábor vette kezdetét a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében. A hatnapos Mindenki tánca elnevezésű nyári táborban a 12–17 éves fiatalok vesznek részt, míg az ötnapos A dimenziók új világa című nyári informatikai táborban a 8–11éves korosztályú gyermekek, két csoportban.

Mint megtudtuk, a tánctáborban a néptánc nap mint nap meg fog jelenni, és e köré épül a többi mozgásos foglalkozás is. Ezek között szerepel a néptánc, a kortárs tánc, a színpadi tánc és a pantomim is. A tábor mindennap 9 órától este 8-ig zajlik.

A fiatalok tegnap jobbágytelki forgatós táncokat tanulhattak (Fotó: Dér Dianna)

A fiatalok tegnap jobbágytelki forgatós táncokat tanulhattak (Fotó: Dér Dianna)

A Mindenki tánca elnevezésű tánctáborban összesen 18 részvevő van jelen. Az első nap néptáncos foglalkozással indult, Szakál Nikolett és Szakács Tamás felkészítő tanárok vezetésével. A fiatalok ezúttal jobbágytelki forgatós táncokat tanulhattak a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

– Az a célunk ezzel a táborral, hogy a részvevők látókörét – ami a mozgást illeti – minél jobban kiszélesítsük, és valamilyen szinten az előadó művészetre, a színpadi megjelenésre fókuszáljunk. Mindemellett a színházi világot is közelebb szeretnénk hozni a táncos fiatalok számára. A legelső nap azonnal beledobtuk az ifjoncokat egy kicsit a mély vízbe, hiszen ez a forgatós táncanyag mindig különös technikát igényel a táncosok részéről. Ennek ellenére azt láttuk, hogy a tanoncok erejükön felül teljesítettek. Nyilván az első nap csöppet nehezebb mindenkinek, rengeteg új dolgot tanulunk meg, de a hétvégére nagyon szépen le fog tisztulni minden. A reggeli foglalkozást követően egy ülős, beszélgetős, táncos előadásokat elemző órán vesznek részt a jelenlevők a VM4K épületében, ahol Táborosi Margaréta koreográfus által készített egy-egy koreográfiának a levetítésére, annak elemzésére kerül sor, illetve olyan előadásokat is megtekintünk, amiket aztán közösen fogunk megbeszélni. Az ebédszünet és egy kis pihenő után különféle szituációs gyakorlatok, illetve színházi mozgásos óra fog következni, szintén Margaréta vezetésével. A késő délutáni órákban pedig kezdetét veszi az újabb néptáncos foglalkozás Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra tanításával. Esténként pedig egy harmadik táncstílusba is betekintést nyerhetnek a táncolni vágyó fiatalok – emelte ki Szakács Tamás táncoktató.

A tánctábor alatt leginkább Szakál Nikolett, Szakács Tamás és Táborosi Margaréta oktatók képzik a tanulókat, azonban rajtuk kívül még érkezik egy felkészítő tanár Budapestről és ketten Vajdaságból is.