2024. március 28., csütörtök

Ferenc pápa bocsánatot kért a kanadai őslakosoktól

Ferenc pápa bocsánatot kért hétfőn a katolikus egyház szerepéért Kanada egykori „romboló" asszimilációs politikájában, nevezetesen abban, hogy az állam bentlakásos iskolákba kényszerítette az őslakosokat, így akarta beolvasztani őket a keresztény társadalomba, de ezzel felszámolta kultúrájukat, elszakította egymástól a családokat, és egész nemzedékeket sodort a társadalom peremére, máig érezhetően.

„Alázatosan bocsánatért esedezem azokért a gonoszságokért, amelyeket oly sok keresztény követett el az őslakosokkal szemben" – mondta a 85 éves katolikus egyházfő a mára már nagyrészt lebontott Ermineskin bentlakásos iskola helyén a három fő kanadai őslakos csoport, a First Nations, a Métis és az Inuit képviselői előtt.

Ferenc pápa bocsánatot kért azért is, hogy a keresztények támogatták a kor „gyarmati mentalitását". Hangsúlyozta, hogy komoly vizsgálatokra van szükség az ügyben, és több támogatásra az áldozatoknak és leszármazottaiknak.

„Bocsánatot kérek különösen azért, amiért az egyház és vallási közösségek számos tagja közrejátszott, nem utolsósorban közömbösségével az akkori kormány kulturális pusztításában és erőszakos asszimilációs politikájában, ami aztán bentlakásos iskolák rendszerében csúcsosodott ki" – jelentette ki Ferenc pápa, aki vasárnap érkezett Kanadába „bűnbánati zarándoklatra".

Kanadában az őslakos népek a lakosság öt százalékát teszik ki. Főleg az inuitokat (eszkimókat) évtizedeken át erőszakos beolvasztásnak tették ki, egyebek mellett az állam által alapított és támogatott, de többségében a katolikus egyház által vezetett bentlakásos iskolák hálózatában – emlékeztettek hírügynökségek.