2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Újabb embercsempész banda bukott le

A rendőrök ma reggel Kishorgosról 120 migránst szállítottak el, találtak náluk lőfegyvereket és több száz útlevelet is

Ma a kora reggeli órákban nagy erőkkel vonult ki a szerbiai rendőrség és csendőrség Kishorgoshoz, a Bácska birtok egykori épületeihez, ahol több migráns tartózkodik már huzamosabb ideje. A belügyi szervek közleménye szerint ez a rendőrségi akció része a folyamatos ellenőrzésnek, amelynek célja felszámolni az embercsempész bandákat és biztosítani a magyar határ mentén élők biztonságát.

Akik az első rajtaütéskor elmenekültek, azokat 11 óra tájban gyűjtötték be (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Akik az első rajtaütéskor elmenekültek, azokat 11 óra tájban gyűjtötték be (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A migránsokat, akik között gyermekek is voltak, a magyarkanizsai önkormányzat  négy autóbuszával Preševóba szálíltották. A rajtaütés a kora reggeli órákban történt, de még 11 óra tájban is érkeztek rabszállító autók meg rendőrautók, terepjárók a helyszínre. Azokat keresték, akiknek a rajtaütéskor sikerült elmenekülniük. Ottjártunkkor találtak is egy csoportot, akiket szintén elszállítottak a helyszínről. A rendőrség közleménye szerint lőfegyvereket és késeket, meg más vágóeszközöket is találtak a migánsoknál. Több száz útlevelet is lefoglaltak. A hivatalos közlemény szerint egy újabb embercsempész bandát sikerült felszámolni.

Igy néz ki az egykori mázsaház (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Igy néz ki az egykori mázsaház (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Aleksandar Vulin belügyminiszter is a helyszínen volt és a rendőrségi videósnak nyilatkozva elmondta: „ minden az ország területére érkezett személy emberi méltóságát tiszteletben tartja Szerbia, de egyetlen embercsempész bandának sem engedi meg, hogy áthaladjon az országon és felfegyverkezzen. Mindannyian le lesznek tartóztatva és meg lesznek büntetve”, mondta a miniszter. S hozzátette: Szerbia nem lesz a migránsok parkolópályája és azt sem fogja megengedni, hogy a mi életmódunk bármiben változzon vagy veszélyeztetve legyen a migránsok ide érkezése miatt. „Mi őrizzük a mi életmódunkat, tiszteljünk minden ember méltóságát, de kötelesek lesztek a törvényt tisztelni és nem fegyvekezhettek fel” – olvasható a miniszter nyilatkozata a rendőrség honlapján.

 A rendőrség folyamatos ellenőrzés alatt tartja a magyar határ mentét, hogy felszámolják az embercsempész bandákat, s elkobozzák a fegyvereket a helyi lakosság és a migránsok biztonsága érdekében is, ígéri a rendőrség honlapján közzétett nyilatkozat.

A gazdasági épület előtt a rendőrök körbe vették a  migránsokat (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A gazdasági épület előtt a rendőrök körbe vették a migránsokat (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Noha megpróbáltunk a rendőri akción részt venni, csak távolról figyelhettük az eseményeket, fotós kollégám készített is képeket, de kisvártatva megjelent egy rendőr a sok közül, igazoltatott minket, majd közölte, rendőrségi akció folyik és nem tudják garantálni a biztonságunkat ezért el kell hagynunk a terepet.

Amit megfigyelhettünk, hogy a mezőgazdasági birtok egykori épületeit teljesen lelakták, van, amelyiket fel is gyújtották. A helyszínen látott szemét illetve az, hogy paravánokat húztak egy-egy épület elé azt bizonyítja, hogy itt huzamosabb ideje élhettek, nem is kevesen.