2024. március 29., péntek

Továbbra is csökken a műtrágya világpiaci ára

Románia legnagyobb műtrágyagyár üzeme, az Azomures leállította a műtrágyához szükséges ammónia gyártását a földgáz jelentős drágulása miatt. A Fertilizer Daily írása szerint párhuzamosan visszaesett a nitrogénműtrágya ára az Európai Unió piacán, és ezért nem kifizetődő az előállítása a gyárban. Az Azomures egyébként ammónium-nitrát alapú műtrágyákat gyárt, ami Románia földgázfogyasztásának 10 százalékát teszi ki. Ez a példa jól szemlélteti a műtrágya helyzetét Európában. Az árak a világpiacon zuhannak, Európában pedig nagy válság készülődik – közölte Olaf Zinke, az agrarheute.com szakírója. Emlékeztetett arra, hogy amikor legutóbb a gázköltségek ilyen magasak voltak, az olyan nagy gyártók mint a Yara és a BASF csökkentették a termelést, és egyidejűleg emelték az árakat.

Hamarosan kezdődik az őszi vetés. A világpiacon továbbra is zuhan a műtrágya ára, így Európában is. A régióban azonban jelentősen emelkedik a földgáz ára. Ez rossz hír, hiszen a gáz a műtrágya legfontosabb alapanyaga. Ezenkívül az orosz gázszállítások leállításával nincs is elegendő. Ettől az energiahordozótól több iparág függ, például az élelmiszeripar, ezenkívül maga a lakosság is. Ezért a vegyipar és műtrágyagyártók ellátása valószínűleg racionálisabb lesz. Ez nagyobb költségekbe verheti a gazdákat, vagy ami még rosszabb, hiányt okozhat.

Az Egyesült Államokban az Urea műtrágya tonnája júniusban az importkikötőben 495 dollárba került, 45 százalékkal került kevesebbe, mint március végén, amikor 900 dollár volt az ára. Viszont ott is emelkedik az ára, mivel a gáz drágább, így júliusban már 535 dollárba került tonnája. A németországi importkikötőkben az ammónium-nitráttal 635 euróval kereskednek tonnánként, vagyis 60 százalékkal alacsonyabb az ára, mint négy héttel ezelőtt, és csaknem 330 euróval, mint márciusban. Hasonló a helyzet Franciaországban is. Az Urea Németországban 765 euróba került, ami 100 euróval alacsonyabb ár a májusinál, és 520 euróval alacsonyabb a márciusinál. Franciaországban jelenleg egy tonnáért 720 eurót kell fizetni.