2024. április 20., szombat

Ne legyen olcsóbb 315 dinárnál a sertés felvásárlási ára!

A sertés élősúlyának ára nem lehet 315 dinárnál olcsóbb, ennyibe került ugyanis a tenyésztésük a búza és a kukorica exporttilalma alatt, amelyet a szerb kormány pénteken felfüggesztett – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Zoran Milićević, az Agrárgazdasági Termelők Szövetségének elnöke.

A gabona ára emelkedett, mivel a szerb kormány lehetővé tette a szabad exportot. A sertéshizlalás költségesebb lesz, a veszteségek pedig egyre nagyobbak, ha a felvásárlási ár 315 dinár alatt lesz kilónként – közölte Milićević.

Hozzátette, hogy a szerb kormány figyelembe vette azon termelők érdekeit, akik búzát és kukoricát termesztenek, és megengedte a kivitelt, ezért ezek a haszonnövények most drágábbak. Milićević elmondta, a fogyasztók érdekeit is figyelembe vették, így a kiskereskedelmi árakat korlátozták, csak a sertéstenyésztőket hagyták ki, akikkel nem foglalkozik senki.

A szerb kormány július 15-én korlátozta a sertéshús kiskereskedelmi árát, így a sertéscomb kilója 709 dinárba kerül, a lapocka kilója 699, a nyakkarajé pedig 595 dinár. A felvásárlók ezután bejelentették, hogy nem fizethetnek többet 260-280 dinárnál a sertés élősúlyáért. Milićević elmondta, hogy a szárazság miatt a kukorica katasztrofális állapotban van, a hozam rendkívül gyenge lesz, így jelentősen drágul a takarmány ára. Az állatállomány gyorsan csökken, és ha továbbra is ekkorák lesznek az árkülönbségek, Szerbiában a sertéseket, a juhokat és a szarvasmarhákat csak képeken láthatjuk.