2024. március 29., péntek

A korszerűbb iskolákért

Megújul a Vasa Stajić Általános Iskola tornaterme

A tanintézményben zajló, felújítási és kibővítési munkálatokat pénteken megtekintette Miloš Vučević polgármester és Dina Vučinić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja.

A bővítésnek köszönhetően az iskola épületét összekapcsolják a tornateremmel, valamint a befogadóképességét is megnövelik. A polgármester elmondta, hogy már nagyban folynak a munkálatok a tornaterem építésén is, elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Újvidék egy újabb, korszerű felszereléssel ellátott oktatási intézménnyel bővülhet. Olyannal, amely úgy a tanárok, mint a diákok számára is a legjobb munkafeltételeket biztosítja.

– Ez az iskola sosem rendelkezett valódi tornateremmel, a létesítmény nem működött teljes kapacitással. Ez volt a helyzet az elmúlt 60-70 évben. A város most biztosította a kibővítéshez szükséges eszközöket, és valóban: egy korszerű létesítménnyé alakul át. Az új csarnokban lelátók és padlófűtés is lesz, ugyanakkor a terem és az iskola főépületének összekapcsolása is megtörténik. Remélem, hogy az előttünk álló iskolaév második félévében már láthatunk itt diákokat. A városi önkormányzat a költségvetésben 237 millió dinárt jelölt meg erre a beruházásra. Rendelkezünk elegendő anyagi forrással, van elég munkásunk és reméljük, hogy a kivitelező is tartja majd magát a megbeszélt határidőhöz – mondta Vučević.

Hozzátette, hogy a város más iskoláiban is folytatják a beruházásokat. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az iskolák a legkorszerűbb felszerelést kapják.

– Az Ivan Gundulić Általános Iskolában megvalósuló, jelentős beruházásunk végén járunk, amely az épület kapacitását mintegy egyharmadával megnöveli. Javában folyik a munka az Április 7-e Egészségügyi Iskolában is, amelyet szintén kibővítünk. A futaki iskolában megvalósuló munkálatokat a jövő évre halasztottuk, ugyanakkor a kátyi sportcsarnok rekonstrukciója is a terveink közt szerepel. Az utóbbi nagyon rossz állapotban van. A tartományi kormány támogatása mellett a Satelit városrészben kiépítjük majd a Miloš Crnjanski Általános Iskolát és úgy vélem, hogy ez lesz az első, olyan iskola, amely kapacitásainak köszönhetően minden diákot fogadni tud majd egy váltásban. Megkezdjük a Jugovićevo városnegyedben tervezett, általános iskola felépítésére vonatkozó pályázat előkészítését, ebben a városrészben a biztonsági szolgálatok számára épültek lakások – magyarázta a polgármester, majd köszönetét fejezte ki a munkásoknak, akik a rekkenő hőség ellenére is folytatják az építkezési munkálatokat.

A Vasa Stajić iskola 1956-ban épült tornatermének kibővítésére a tanulók és az osztályok megnövekedett száma miatt van szükség. Helyszűke miatt az alsós tagozatoknak nem tarthatnak tornaórákat a teremben, viszont a projektnek köszönhetően a létesítmény 1240 négyzetméternyi területtel kibővül, a főépülettel összekötő tér pedig 76,57 négyzetméteres lesz.