2024. március 28., csütörtök

Górcső alatt a környezetvédelem

Az Arcus Környezetvédő Egyesület táborában jártunk a Topolyai-tó partján

Idén is a környezetvédelem, valamint a térség növény- és állatvilága van górcső alatt az Arcus Környezetvédő Egyesület Öko-camp táborában a Topolyai-tó partján. Az Arcus Környezetvédő Egyesület több mint három évtizede szervezi meg hagyományos nyári táborát, idén 58 résztvevővel, a Topolyai-tó partján, az egykori Kiss Lajos-kastély romjai mellett. A 32. táborba elsősorban Topolyáról érkeztek a résztvevők, valamint Vajdaság minden részéből, Erdélyből és Montenegróból is. Napi rendszerességgel 24 szakember foglalkozik a természet iránt érdeklődő fiatalokkal. Az elméleti órák mellett az általános és középiskolás gyerekek gyakorlati-terepi tapasztalatokkal bővítik tudásukat.

Harkai Ákos, az Arcus elnöke elmondta, hogy a terepi munka a délelőttök folyamán zajlik. A jelentkezők szakcsoportokban dolgoznak. A fiatal táborlakók a már jól bevált módszer szerinti programokon vesznek részt, melyek magukban foglalják az általános iskolás biológia- és kémiatananyag kiegészítését, alapvető növény- és állatismeret elsajátítását, valamint az általános ökológia és természetvédelem ismertetését. Az elmúlt 30 évben több mint ezren fordultak meg a táborban, minden évben sikerült jeles előadókat meghívni. Több mint száz szakember, közöttük számos nemzetközileg is elismert szaktekintély tartott már előadást a táborlakóknak. Idén három úgynevezett nagyelőadást tartottak. Pece Vukajlović Natália, a pókok kutatásával foglalkozó három hazai szakember egyike, Szabados Klára biológus, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa és Molnár Márton, aki Nógrád megyéből érkezett, és ott természetőrként, természetvédelmi területfelügyelőként dolgozik. Molnár Márton az Arcus táborában idén a madártani szakcsoport vezetője is egyben.

Az Arcus első nyári táborát 1991-ben szervezték meg, azóta pedig minden évben összegyűlnek, a táborban mindig szakcsoportokban folyik a munka. Sok olyan esetet jegyeznek, amikor az egykori fiatal táborlakó már jeles szakemberként tért vissza előadóként a táborba. Sokan közülük a táborban látottak és hallottak alapján hozták meg a pályaválasztással kapcsolatos döntéseiket.

A zentagunarasi Ali Hermina 2015-ben először még táborlakóként vett részt az Arcus nyári táborában. Azt követően, az évek során előbb kisegítőként, tavaly táborvezető-helyettesként vett részt a munkában, idén pedig már a nem kis felelősséggel járó táborvezetői feladatokat látja el.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a munkatársai kíséretében kilátogatott a nyári táborba. A táborlakókkal, táborvezetőkkel az aktuális témákról folytatott eszmecserét. Lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező nyári tábor kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek az itt élő növény- és állatvilággal, ami nagyon fontos a környezettudatosság szempontjából. Kiemelte, hogy a topolyai tópartot 2017 áprilisában védett környezetvédelmi területté nyilvánították, és az önkormányzatnak kiemelt stratégiai célja a környezetvédelmi projektumoknak a megvalósítása. Fontos előrelépésnek nevezte a városi szennyvíztisztító megépítését, annak tavaly decemberi próbaüzembe helyezése óta javulás tapasztalható környezetvédelmi téren, a Krivaja folyó szennyezettsége jelentősen mérséklődött. Megépült a szennyvízelvezető hálózat főága, és tervezés alatt van a másodlagos hálózat további bővítése. Elkészült a Regionális Hulladéktároló topolyai átrakóállomása, ami szintén komoly előrelépés a környezetvédelmi problémák megoldása felé. Hozzátette, hogy maga is nagy természetkedvelő, szeret táborozni és a természetben tartózkodni, amikor ideje engedi, horgászni is szokott.

A táborba az általános és középiskolás fiatalok madarász-, haltani, rovartani, póktani, mikrobiológiai és környezettani, valamint hüllőtani szakcsoportokba jelentkezhettek. Az Arcus második alkalommal szervezte meg ebben az évben a Csemete Természetismereti Oktatótáborát a Topolyai Művésztelepen. Az a tábor napközis jellegű volt, míg a nyári táborban sátrakban lakott az 58 résztvevő és a 24 fős szervezőcsapat.

A tábor megszervezését a Nemzeti Együttműködési Alap és a tartományi oktatási titkárság mellett Topolya Község Önkormányzata támogatta.