2024. március 28., csütörtök

Példátlan pusztítást okoztak a spanyol erdőtüzek

A megfigyelések kezdete óta nem végeztek akkora pusztítást az erdőtüzek Spanyolországban, mint az idén. Az év első hét hónapjában csaknem 197 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává, több mint 2012 egészében, amikor 189 ezer hektár égett le – közölte a spanyol köztévé, a Copernicus európai műholdas megfigyelőrendszer adataira hivatkozva. Csak az utóbbi egy hétben legalább 110 ezer hektár erdőt pusztítottak el a tüzek.

A Copernicus mérései szerint Spanyolország vezeti a tűzben legtöbb erdőt elveszítő európai országok listáját. A veszélyes területekről ezreket kellett kitelepíteni, lakóházak, üzletek és üzemek tucatjai, állatok sokasága vált a lángok martalékává Spanyolországban, ahol hónapok óta tart a szárazság.

Az aszály és a tüzek egyre több gondot okoznak másutt is. A görögországi Leszbosz szigetén, a Vatera nyaralóhely tengerparti házai között szombaton csaptak magasra a lángok a hegyi erdőkben. A hatóságok elrendelték a sziget déli részén fekvő, nyolc kilométer hosszú homokos tengerparttal rendelkező népszerű turistaközpont kiürítését, mivel a tüzek veszélyes közelségbe kerültek. A térség felett ráadásul vastag füstfelhő gomolygott. Több épület is leégett és egy tűzoltó megsérült, amikor a lángok elérték Vaterát.

A szakemberek szerint az idei nyár a legforróbbak közé tartozik a Földközi-tenger térségében és Dél-Európában, ahol sokfelé küszködnek a hőhullámok okozta szélsőséges időjárással, a szárazsággal és az erdőtüzekkel. A tüzek már több ember halálát okozták, de a hőhullám is sok életet követel. Csak Portugáliában több mint ezer halálesetért tehető felelőssé.

Az olasz–szlovén határ mindkét oldalán már napok óta oltják azt az erdőtüzet, amely mintegy kétezer hektárra terjedt ki. A műveletbe több mint ezren kapcsolódtak be, de helikoptereket is bevetettek a lángok ellen. A szlovén sajtó szerint soha korábban még nem volt ilyen pusztító tűz az országban, ahol néhány határ menti településről evakuálni kellett a helyieket.

A hőhullám nemcsak Dél-Európában okoz(ott) gondot, hanem Nagy-Britanniában is, ahol a múlt héten a mérések kezdete óta először haladta meg a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet.