2024. április 19., péntek

Fellépés közben összeesett és meghalt Stefan Soltesz karmester

Stefan Soltesz magyar származású karmester a Müncheni Nemzeti Színház péntek esti előadása közben összeesett, majd nem sokkal később a kórházban meghalt – jelentette be szombaton a Bajor Állami Operaház.

Soltesz A hallgatag asszony című Richard Strauss-vígoperát vezényelte, amikor rosszul lett. Szombati közleményében a Bajor Állami Operaház szóvivője megdöbbenésének és nagy szomorúságának adott hangot a 73 éves művész halála miatt.

ƒ„Mélyen elszomorít Stefan Soltesz összeesésének és halálának híre" – idézte Serge Dorny intendáns szavait az operaház szóvivője. „Nagy tehetséggel megáldott karmestert veszítettünk el. Én magam pedig egy jó barátot. Gondolataim a feleségével, Michaelával vannak."

Stefan Soltesz (Soltész István) 1949-ben Nyíregyházán született, 1956-ban családjával költözött ki Ausztriába. A Bécsi Zeneművészeti Főiskola elvégzése után pályáját 1971-ben a Theater an der Wienben kezdte, majd 10 éven át a Bécsi Állami Operaházban dolgozott, miközben Grazban is rendszeresen vezényelt, a Salzburgi Ünnepi Játékokon pedig Karl Böhm, Herbert von Karajan és Christoph von Dohnányi asszisztenseként tevékenykedett.

Hamburgban és a berlini Deutsche Operben is volt állandó dirigens, betöltötte a Braunschweigi Állami Színház főzeneigazgatói tisztjét, 1992-ben a Flamand Opera első karmestere lett. 1997-2013 között az esseni Aalto-Musiktheater intendánsa és az Esseni Filharmonikusok zeneigazgatója volt. Rendszeresen kapott meghívásokat operák és hangversenyek dirigálására Amszterdamba, Bécsbe, Zürichbe, Párizsba, Londonba, Washingtonba és San Franciscóba - írja Facebook-oldalán a Magyar Állami Operaház, amelynek szintén megbecsült vendégművésze volt az elmúlt évtizedben.